Duurzaam verwarmen
Het grootste voordeel van een warmtepomp is dat gratis energie uit de buitenlucht wordt gebruikt. Deze energie wordt door de warmtepomp opgewaardeerd tot bruikbare warmte. Hiervoor is alleen elektriciteit nodig. Een combinatie met zonnepanelen is daarom helemaal ideaal.
Warmtepompen
Als u gaat investeren in een nieuwe verwarmingsinstallatie is het verstandig om duurzame oplossingen te overwegen. De (hybride) warmtepomp is zo’n duurzame oplossing, in levensduur, rendement en werking. Ook uw gasrekening gaat flink omlaag en u woont schoner. Immers is er veel minder fossiele brandstof nodig en daarbij wordt de CO2 uitstoot aanzienlijk lager. U woont groener en bent minder afhankelijk.
Duurzaam Wonen info avond 22 januari 2025
Tijdens deze avond vertellen wij u alles over cv-ketels, zonnepanelen, warmtepompen, warmtepompboilers en airco's. Meld u snel aan!
Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
Warmtepompen zijn geschikt voor nieuwbouw en bestaande bouw. Voorwaarde is dat de woning goed moet zijn geïsoleerd en er geen bouwkundige beperkingen zijn. Veel woningen van voor het jaar 2000 zijn onvoldoende geïsoleerd. Zijn het dak van uw woning, de vloer, en de muren voorzien van de juiste isolatie? Zijn de ruiten minimaal dubbel HR++ glas? Zo niet, dan is uw woning nog niet geschikt voor de warmtepomp. Flinke aanpassingen en investeringen in uw woning zijn dan noodzakelijk. Isolatie is de eerste stap. Ook zijn er soms bouwkundige problemen, zoals bij appartementen en bepaalde stadswoningen waarbij een warmtepomp niet geplaatst kan worden.
Zijn er bij uw woning geen bouwkundige hindernissen en is uw woning wel goed geïsoleerd, dan is de warmtepomp een goed alternatief voor de cv ketel. Vooral de hybride opstelling is een ideale oplossing waarbij de cv ketel en de warmtepomp samenwerken. Maak gebruik van onze warmtepomp calculator en ontdek welke hybride warmtepomp voor uw woning geschikt is. U ontvangt tevens meteen een kostenindicatie!
Wilt u meer weten over toepassingsmogelijkheden en besparingen met een (hybride) warmtepomp, kijk dan op Milieucentraal of neem contact met ons op.
WarmteWijzer
verwarmen met gas of stroom?
U wilt voordelig én duurzaam verwarmen, maar u weet niet wat de verstandigste optie is? In onze WarmteWijzer geven wij u een indicatie hoeveel de energiekosten zijn bij diverse manieren van verwarmen.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp is een installatie welke bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit.
De buitenunit wordt afhankelijk van de situatie geplaatst in de tuin, aan de gevel of op een plat dak. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht. Deze wordt door de warmtepomp naar hogere temperaturen gebracht tot bruikbare warmte voor in uw woning. De binnenunit zorgt voor de afgifte van deze warmte aan de radiotoren of vloerverwarming en eventueel aan de warmwaterboiler. Op warme dagen kan de warmtepomp tevens zorgen voor verkoeling, mits uw woning is voorzien van een laagtemperatuur afgiftesysteem zoals vloerverwarming.
Welk warmtepompsysteem
is geschikt voor mijn woning?
Er zijn diverse soorten warmtepompsystemen. Wij bespreken er hier twee:
All electric warmtepompsysteem
Dit betekent wonen zonder aardgas. Het systeem verwarmt uw woning volledig met de warmtepomp en voorziet u tevens van warmwater middels de warmwaterboiler, bij voorkeur in combinatie met zonnecollectoren.
Een voorwaarde is dat uw woning optimaal geïsoleerd moet zijn en voorzien is van een laagtemperatuur afgiftesysteem zoals vloerverwarming. In de praktijk betekend dit dat alleen nieuwbouwwoningen hiervoor in aanmerking komen. De aanschaf- en installatiekosten van een all electric warmtepomp zijn fors hoger dan van een hybride systeem.
Hybride of bivalent warmtepompsysteem
Bij bestaande woningen is dit veruit de beste toepassing. De warmtepomp werkt namelijk samen met uw bestaande of nieuwe cv ketel. De cv ketel kan bijspringen tijdens de pieken in de warmtevraag zoals op een koude winterdag. De cv ketel voorziet u tevens van warmwater.
Ook hier moet uw woning goed geïsoleerd zijn. De toepassing en uitvoering zijn echter makkelijker omdat de cv ketel indien noodzakelijk altijd zal ondersteunen. Het systeem is aanzienlijk goedkoper dan een all electric warmtepomp. Een prijsopgave of indicatie krijgt u van onze adviseurs.
Belangrijk om te weten
- Warmtepompen werken op elektriciteit.
- Zonnepanelen op uw dak wekken deze benodigde stroom duurzaam op.
- Warmtepompen hebben periodiek onderhoud nodig.
- De (hybride) warmtepomp verbetert het energielabel van uw woning.
- De (hybride) warmtepomp draagt bij aan een groener energielabel van uw woning.
- Voor de Nefit Bosch warmtepompen wordt subsidie verstrekt. Kijk op www.nefit-bosch.nl
- Bij Hesi kunt u terecht voor al uw vragen en deskundig advies.
Cv ketel
Is een warmtepomp geen realistische oplossing voor uw woning, maar wilt u toch efficiënt verwarmen en voldoende warm water beschikbaar hebben? De nieuwste generatie HR cv ketels van Nefit Bosch zijn dan de best denkbare oplossing en leveren een hoog rendement. Deze cv ketels zijn voorbereid op de aansluiting van de warmtepomp zodat u dit op elk gewenst tijdstip kunt uitbreiden. In plaats van kopen, kunt u de cv ketel ook zorgeloos huren, tegen een laag maandbedrag. Installatie, onderhoud en 24 uur service zijn volledig inbegrepen. Zie onze pagina over cv ketels.