Veel gestelde vragen background

Veel gestelde vragen

per onderwerp

Op deze pagina kunt u het antwoord vinden op veel gestelde vragen. Heeft u geen antwoord gevonden? Bel 045-541 22 20 en wij helpen u met alle plezier verder.

CV installatie

Hoe kan ik een storing melden?

Een storing kunt u alleen telefonisch doorgeven via tel. nr. 045-541 22 20. Tijdens kantoortijden wordt u dan meteen te woord gestaan door een van onze service medewerkers. In de avonduren kunt u op de voicemail uw gegevens en de storing inspreken. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.

Hoe ontlucht ik de radiatoren?

 1. Zet de thermostaat omlaag.
 2. Draai alle radiatorkranen dicht.
 3. Gebruik een ontluchtingssleutel om het ontluchtingskraantje aan de zijkant van de radiator open te draaien.
 4. Vang het eventueel mee komend water uit het systeem op met een doekje of een bakje.
 5. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, sluit u het ontluchtingskraantje weer met de ontluchtingssleutel.
 6. Desgewenst draait u de radiatoren weer open.
 7. De thermostaat kan weer omhoog, het systeem gaat weer branden.

Hoe vul ik mijn cv-ketel bij?

 1. Zet de thermostaat omlaag.
 2. Sluit de vulslang aan op de aanwezige wasmachine-kraan.
 3. Vul de vulslang volledig met water zodat er geen lucht meer in zit.
 4. Sluit de andere kant van de vulslang aan op de cv-installatie.
 5. Draai de kranen van de vulslang en de cv-installatie open.
 6. U vult bij tot 2 bar.
 7. Draai beide kranen weer dicht en verwijder de vulslang.
 8. Let op: het niet verwijderen van de vulslang kan resulteren in het kapot springen van de slang en de daaruit voortvloeiende waterschade.
 9. U kunt de thermostaat weer op de gewenste temperatuur instellen.

Bekijk ook onze video.

Wat moet ik doen als mijn ketel een storingsmelding geeft?

In de meeste gevallen kan een reset ervoor zorgen dat de storing (tijdelijk) is opgelost. Druk de resetknop (bij oudere toestellen de knipperende knop) 5 seconde in en het toestel zal opnieuw opstarten. Vaak kan de storing toch weer terugkeren, dus het is verstandig om contact met ons op te nemen.

Storingscodes:
CE en H07
De cv waterdruk is te laag, u dient het systeem bij te vullen.

H13
De ingestelde onderhoudsperiode is verstreken. Het toestel zal normaal blijven functioneren. U kunt ons bellen voor periodiek onderhoud.

Bij twijfel of bij andere storingen graag altijd contact met ons opnemen: 045-541 22 20

Warmtepompen

Welk soort warmtepomp kan ik huren of kopen bij Hesi?

Wij bieden 1 soort lucht-water warmtepomp aan:

 • Hybride warmtepomp (bivalent systeem)

Hybride warmtepompen zijn een perfecte tussenoplossing naar een gasloze woning. De hybride warmtepomp werkt namelijk samen met uw cv-ketel. U gaat hiermee al flink besparen op uw gasverbruik

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Het is zeer belangrijk dat bekeken wordt of uw woning geschikt is voor een warmtepomp. De 2 belangrijkste factoren hierin zijn de isolatie en uw warmteafgifte-systeem. Als uw woning niet voldoende geïsoleerd is dan is het verstandig om hierin eerst te investeren. Via onze handige warmtepomp calculator kunt u meteen zien of uw woning geschikt is en wat het gaat kosten.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp kan vergeleken worden met de werking van een koelkast. Een koelkast haalt de warmte uit de koelkast en geeft die af aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp doet exact het omgekeerde. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft deze binnen in huis af. Als het buiten koud is kan een warmtepomp ook warmte uit de lucht halen. Deze warmte wordt dan via een compressor en de binnenunit afgegeven aan uw warmteafgifte-systeem.

Hoeveel gaat mij een warmtepomp kosten?

De aanschaf van een (hybride) warmtepomp is afhankelijk van uw woonsituatie. De prijs van de warmtepomp staat vast, maar de installatiekosten zijn afhankelijk van uw situatie. Lengte van leidingen, plaats voor binnen- en buitenunit spelen hierin een belangrijke rol. Een Nefit hybride warmtepomp is verkrijgbaar vanaf ca. € 5.560,- inclusief installatie en subsidie. Mocht u niet willen kopen dan is huren ook mogelijk bij Hesi. En reeds vanaf € 59,25 per maand (excl. eenmalige entreebijdrage). Wilt u weten of uw woning geschikt is en wat het gaat kosten, gebruik hiervoor onze handige warmtepomp calculator.

Kan ik subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp?

Via de ISDE is er subsidie beschikbaar wanneer u wilt investeren in duurzame energie. Bij een warmtepomp is het bedrag afhankelijk van het vermogen. De subsidie voor een hybride warmtepomp van 5 kW is bijvoorbeeld € 2.475,- en voor een 7 kW is dit € 2.625,-. De exacte en meest recente informatie vind u op de website van RVO.

Maakt een warmtepomp veel lawaai?

De buitenunit van een warmtepomp heeft een ventilator om de warme lucht uit de buitenlucht te zuigen. Deze ventilator maakt een zoemend geluid. Hoe luid dit geluid is, is afhankelijk van verschillende factoren: o.a. de kwaliteit van de warmtepomp, het type warmtepomp en de plaats van de buitenunit. En iedere persoon zal dit geluid ook anders ervaren. Verstandig is het in ieder geval om de buitenunit niet vlak bij een slaapkamerraam te plaatsen. En mocht er toch overlast zijn van het geluid dan bestaan er maatregelen zoals trillingsdempers of geluidwerende kasten om deze overlast te beperken.

Waarom is het verstandig om naast een warmtepomp ook zonnepanelen aan te schaffen?

Een warmtepomp wordt gevoed met elektriciteit. Deze elektriciteit kunt u opwekken met uw eigen zonnepanelen. Zo wordt uw huis verwarmd met uw eigen stroom en levert u minder stroom terug aan het net. Dit is zeker aantrekkelijk gezien de afbouw van de salderingsregeling, waardoor u minder geld terug krijgt voor het terugleveren van stroom.

In de zomer, wanneer u veel stroom opwekt met uw zonnepanelen, zou u ook uw woning kunnen koelen met de warmtepomp. Hiervoor dient uw woning wel te beschikken over vloerverwarming.

Is verwarmen op elektriciteit goedkoper dan op gas?

Verwarmen met gas is gezien de huidige prijzen nog steeds goedkoper dan verwarmen met elektriciteit. Ook al is elektriciteit goedkoper dan gas, er is bij het verwarmen in verhouding veel meer stroom nodig dan gas. Zelf bijna 10 keer meer stroom. Bij een kWh prijs van € 0,40* voor stroom en € 1,45* voor een kubieke meter gas, betaal je uiteindelijk € 1,60 meer (€ 4,00 – € 1,45 = € 2,55). Dit geldt voor een gemiddelde cv-ketel. Een warmtepomp heeft een hogere COP, dus daarbij zal het verschil kleiner zijn, maar een gasgestookte cv-ketel kan nog steeds voordeliger zijn.

Wilt u weten wat voor uw situatie de voordeligste optie is? Vul dan de handige Hesi WarmteWijzer in.

Rekenvoorbeelden
Gas gestookte cv-ketel versus elektrische kachel/verwarming:
1 m3 gas (€ 1,45) = 10 kWh stroom (10 x € 0,40 = € 4,-) > dus verwarmen op gas is veel voordeliger
Gas gestookte cv-ketel versus warmtepomp (COP 4):
1 m3 gas (€ 1,45) = 2,5 kWh (2,5 x € 0,40 = € 1,-) > dus verwarmen met een warmtepomp is voordeliger

Een COP van 4 bij een warmtepomp wil zeggen: je stopt er 1 kWh in en je haalt er 4 kWh uit, dus een rendement van 400%.

*prijzen zijn indicatief

Waar wordt een warmtepomp geplaatst?

Een hybride warmtepomp systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. De binnenunit komt in dezelfde ruimte als de cv ketel te hangen, meestal meteen naast de ketel. De buitenunit komt, zoals de naam al zegt, buiten te staan. Dit is in veel gevallen aan de gevel of op een plat dak. Hesi zal samen met u kijken naar de meeste optimale plaatsing, ook rekening houdend met het geluid van de unit.

Is een warmtepomp duurzaam?

Door de aanschaf van een warmtepomp zult u de uitstoot van CO2 aanzienlijk verminderen. Doordat uw cv-installatie door de warmtepomp al van warm water wordt voorzien, verbruikt u minder gas en gaat automatisch de CO2 uitstoot omlaag. U maakt het systeem nog duurzamer als u ook nog zonnepanelen heeft of aanschaft. De stroom die de zonnepanelen opwekken wordt dan gebruikt als voeding voor de warmtepomp.

Zonnepanelen & omvormer

Hoe verbind ik de SMA omvormer met mijn nieuwe modem/wifi?

Alvorens u het instructiefilmpje bekijkt dient u onderstaande stappen eerst te doorlopen:

 1. Zoek met uw telefoon/tablet/laptop/pc het wifi netwerk van de omvormer, te herkennen aan: SMA….
 2. Maak verbinding met dit netwerk door het wachtwoord in te voeren dat u op de rechter zijkant van de omvormer op de sticker kunt vinden. Het wachtwoord is de WPA/PSK-code.
 3. Nadat u verbinding met de omvormer heeft gemaakt opent u een internetbrowser en typt u boven in de adresbalk: 192.168.12.3 (<enter>).
 4. De inlogpagina van de omvormer wordt geladen. Open het pull down-menu en selecteer ‘installateur’.  Vul het wachtwoord in.
 5. Volg vanaf nu het instructiefilmpje.

Ik ben mijn wachtwoord van SMA kwijt, kan ik een nieuw wachtwoord aanmaken?

Let op: in de SMA energy app wordt deze mogelijkheid ook getoond, echter dit werkt helaas nog niet.

Ga naar www.sunnyportal.com en klik rechtsboven op ‘wachtwoord vergeten’ en volg de instructies.

Hoe werkt het terugleveren en de salderingsregeling?

Terugleveren
Met de aanschaf van zonnepanelen verandert uw elektriciteitskabel (automatisch) van éénrichtings- naar tweerichtings-verkeer. M.a.w. zonder panelen stroomt elektriciteit alleen uw huis in en met zonnepanelen kan elektriciteit uw huis in- en uitstromen. Als uw panelen meer stroom opwekken dan dat u op dat moment verbruikt dan levert u terug aan het energienet. Dit noemen we terugleveren en de overheid beschouwd u dan ook als energieleverancier.

Salderingsregeling
De elektriciteit die u jaarlijks met de zonnepanelen opwekt wordt verrekend met de elektriciteit die u afneemt. Dit is de energieleverancier wettelijk verplicht. Op dit moment ontvangt u hiervoor een vergoeding die gelijk is aan uw stroomtarief. De overheid is van plan om de salderingsregeling per 1 januari 2023 af te bouwen. Maar dit is nog niet definitief en zal waarschijnlijk uitgesteld worden. Tijdens de afbouw zult u ieder jaar een lagere vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde stroom. Des te belangrijker om dan zoveel mogelijk uw eigen opgewekte stroom te gaan gebruiken.

De aardlekautomaat van mijn zonnepanelen is uitgevallen. Wat moet ik doen?

In de meterkast herkent u de automaat van de zonnepanelen aan de sticker met hierop de tekst PV en een huisje. De schakelaar is naar beneden gesprongen. U kunt deze weer naar boven drukken. Mocht de aardlekautomaat meteen weer uitvallen, neem dan contact met ons op.

Wat is overdimensioneren van de zonnepanelen?

Overdimensioneren
Er is sprake van overdimensioneren wanneer de capaciteit van de omvormer lager is dan het vermogen van de panelen. Uit onderzoek blijkt dat op gemiddelde dagen een kleinere omvormer beter presteert dan een grotere omvormer. Bijkomend voordeel is dat een kleinere omvormer voordeliger is in de aanschaf.

Bekijk ook de video van SMA.

Thermostaten

Hoe verbind ik een Bosch EasyControl of Nefit Easy thermostaat met mijn nieuwe modem/wifi?

 1. Haal de thermostaat los van de muurbevestiging door de knop aan de onderzijde in te drukken. Het display zal nu uitgaan en alle bestaande verbindingen worden hiermee verbroken.
 2. Plaats de thermostaat terug op de muurbevestiging door deze eerst op de bovenzijde in te haken en dan aan de onderzijde in te klikken.
 3. De thermostaat start nu op en u ziet 3 symbolen.
 4. Het 1e symbool is een vlammetje. Dit staat voor de verbinding met de ketel, dit zal na enkele seconden een groen vinkje worden.
 5. Het 2e symbool is de wifi. Dit wordt na een aantal seconden een rood kruis.
 6. In het scherm verschijnt een pijltje terug. Druk hierop en alle beschikbare wifi-netwerken worden getoond.
 7. Selecteer uw eigen netwerk en geef het wachtwoord in. Druk op oké. Als het wachtwoord klopt verschijnt een 2e groene vinkje.
 8. Het 3e symbool is een wereldbol. Dit betekent dat de thermostaat verbonden is met het internet. Dit is een automatisch proces en kan enkele minuten duren. Uw thermostaat is nu weer verbonden met het modem.

Ik kan met mijn Android telefoon het gasverbruik niet meer zien in de app van Nefit Easy / Bosch EasyControl.

Dit probleem heeft te maken met het cache geheugen van uw Android telefoon.

 1. Ga naar apps.
 2. Selecteer de Bosch EasyControl of Nefit Easy app.
 3. Ga naar opslag.
 4. Wis nu eerst het cache geheugen.
 5. Wis vervolgens de gegevens en bevestig met OK.
 6. Start de Bosch EasyControl of Nefit Easy app opnieuw op.
 7. Voer het serienummer, toegangscode en het bijbehorende wachtwoord in. Dit kunt u vinden in het bijgeleverde boekje.

Mijn Bosch thermostaat-knoppen zijn de verbinding kwijt met de Bosch EasyControl of geven een storing. Hoe kan ik ze opnieuw koppelen?

Voor het opnieuw instellen van de verbinding kan de thermostaatknop aan de thermostaat blijven.

 1. Verwijder het batterijdekstel aan de onderzijde (grijs deksel).
 2. Verwijder 1 batterij.
 3. Houd de knop aan de voorzijde (knop met het rondje) ingedrukt terwijl u de batterij terug plaatst. Laat de knop niet los.
 4. Zodra in het beeldscherm (rES) verschijnt en een oranje knipperend lampje, laat dan de knop los en druk hem 1 keer kort in.
 5. De thermostaat gaat zich nu resetten. Dit kan tot 2 minuten duren. Hierna is de verbinding weer tot stand gebracht.

Bekijk ook de video.

Hoe vervang ik de batterijen in een HR92 thermostaatknop van Honeywell?

 1. Verwijder het ronde draaideksel, door hier stevig aan te trekken.
 2. Open het zilveren lipje.
 3. Plaats 2 nieuwe batterijen (AA).
 4. Sluit het zilveren lipje.
 5. Klik het deksel weer op de thermostaatknop.

Bekijk ook de video.

Wat is het voordeel van HomeCom Pro op de Bosch EasyControl?

HomeCom Pro is het nieuwe online portal van Nefit Bosch waarmee installateurs rechtstreeks in verbinding staan met verwarmingsinstallaties van klanten. Deze webapplicatie geeft altijd en overal toegang tot de gekoppelde toestellen. HomeCom Pro is een toekomstgerichte oplossing waarmee op afstand een eerste diagnose gesteld kan worden en een efficiëntere oplossing mogelijk is bij storingen.

Wilt u weten hoe u HomeCom Pro op uw Bosch EasyControl thermostaat insteld? Bekijk dan deze uitleg-animatie.

Administratief

Wanneer wordt de huur geïncasseerd?

Wij incasseren de huur altijd op de 1e van de maand. Stel deze dag valt in het weekend, dan wordt het de maandag erna geïncasseerd.

Ik heb een nieuw bankrekeningnummer. Hoe kan ik de automatische incasso wijzigen?

U kunt een nieuw bankrekeningnummer wijzigen door het volgende formulier in te vullen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.

Ik heb mijn woning verkocht. Hoe werkt de overname van een cv-ketel/servicecontract?

Indien u bij Hesi een cv-ketel, zonnepanelen of een ander product huurt kunt u dit contract over laten nemen door de nieuwe eigenaar. Dit geldt ook voor een servicecontract. Belangrijk is dat u deze afspraak vast laat leggen in de koopovereenkomst. De nieuwe eigenaar kan contact met ons opnemen via het volgende formulier.

Op welke manieren kan ik een factuur betalen? Bijv. na installatie?

Betaling na installatie of reparatie kunt u contant bij de monteur afrekenen. Pinnen is helaas niet altijd mogelijk, maar u kunt een eenmalige machtiging ondertekenen, waarmee wij eenmalig het bedrag van uw rekening kunnen incasseren.

Is het mogelijk het huur- of servicecontract tussentijds op te zeggen?

Dat is zeker mogelijk. U dient het contract dan af te kopen. U kunt hiervoor het beste bellen met onze afdeling administratie: 045-541 22 20

Kan ik de gehuurde cv-ketel overnemen?

Dat kan! Tijdens een lopend contract kunt u eigenaar van de cv-ketel worden door het contract af te kopen. Is het contract afgelopen dan kunt u er ook voor kiezen om de cv-ketel voor een restbedrag over te nemen. Natuurlijk kunt u er ook altijd voor kiezen om aan het einde van het contract een nieuw huurtoestel te laten plaatsen.

Overige vragen

Verkoopt Hesi ook airco's?

Wij verkopen nog geen airco’s. Hou onze website in de gaten voor actuele ontwikkelingen.

Kan ik bij Hesi ook terecht voor algemene loodgieters-werkzaamheden?

Wij voeren beperkt loodgieters-werkzaamheden uit. Bel ons voor de mogelijkheden.
Sanitair werkzaamheden voeren wij niet uit.

Van het gas af? Wat is verstandig?

In Nederland moet iedereen in 2050 van het gas af zijn. Maar gezien de huidige stand van de techniek is dit voor de meeste woningen niet altijd haalbaar. Een nieuwe, warmtepomp-ready cv-ketel zorgt er al voor dat u minder gas gaat verbruiken en dat u al een stap kunt maken richting gedeeltelijk elektrisch verwarmen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie, vul dan onze handige Hesi WarmteWijzer in.