background

WarmteWijzer

december 2022

Kan ik gasloos wonen?

En is dit nu écht voordeliger voor mijn portemonnee? Word snel wijzer met de Hesi WarmteWijzer!

Een belangrijk onderdeel van de Nederlandse energietransitie is de ambitie om in 2050 géén aardgas meer te hoeven gebruiken voor het verwarmen van onze woningen. Sinds 2018 geeft de overheid daarom geen vergunningen meer voor nieuwbouwwoningen met een aardgasaansluiting. Elke nieuwe woning die nu gebouwd wordt is dus al gasloos. Maar het volledig gasloos maken van bestaande woningen is geen eenvoudige kwestie. Veel mensen benaderen ons daarom ook met de vraag: hoe kom ik van het gas af? Om dit soort vragen snel en adequaat te kunnen beantwoorden, hebben wij onze eigen Hesi WarmteWijzer gecreëerd waarmee u zelf snel te weten kunt komen welke mogelijkheden er zijn voor uw specifieke situatie.

Gasloos wonen; nu actie ondernemen, of toch kiezen voor een tussenoplossing?

De hoge gasprijzen zorgen voor een bredere interesse voor gasloos wonen. Alleen is het verwarmen van een woning met alleen elektriciteit vaak tóch nog duurder dan verwarmen met gas, omdat er véél meer elektriciteit dan gas nodig is om een woning te verwarmen en de kosten voor stroom op dit moment vrij hoog zijn. Wanneer u een warmtepomp in huis heeft, kunt u wél voordeliger uit zijn als u uw woning zoveel mogelijk met elektriciteit verwarmt. Zoals u ziet zijn de uiteindelijke kosten van het verwarmen van uw woning afhankelijk van meerdere factoren.

Daarnaast hangen de mogelijkheden die u heeft om uw woning gasloos te maken af van verschillende factoren zoals het bouwjaar van uw woning, het soort verwarmingssysteem in uw woning, hoe goed de woning geïsoleerd is en wat uw persoonlijke warmtevraag is.

Om over te kunnen stappen naar volledig gasloos wonen, is een optimale isolatie van uw woning één van de belangrijkste voorwaarden. Heeft u een wat oudere woning die wel goed is geïsoleerd? Dan is het misschien een slimmere keuze om eerst te gaan voor een tussenoplossing, zoals bijvoorbeeld een hybride opstelling van een cv-ketel in combinatie met een warmtepomp. Zo heeft u het beste van twee werelden en kunt u uw gasverbruik zoveel mogelijk terugdringen. Laat u daarom eerst goed adviseren over de mogelijkheden en alternatieven die het beste passen bij uw woonsituatie en warmtewensen.

Doe hier de WarmteWijzer-check en kijk of u uw gasverbruik kunt verminderen

U wilt graag zo min mogelijk gebruik gaan maken van gas, maar weet niet precies waar u moet beginnen? Start dan met het invullen van onze handige WarmteWijzer voor het juiste advies. Hesi helpt u daarna verder op de juiste weg.

Doe hier de check: