Zonnepanelen stappenplan - Hesi Limburg
 background

Zonnepanelen stappenplan

juli 2023

Overweegt u om zonnepanelen aan te schaffen?

Check dan éérst ons handige zonnepanelen stappenplan!

Het aanschaffen van zonnepanelen voor een duurzamere woning en een lagere energierekening; wie wil dit nou niet?! Maar waarmee moet u beginnen om de overstap te kunnen maken? Hesi zette alle belangrijkste stappen voor u op een rijtje in ons zonnepanelen stappenplan!

Stap 1 van het zonnepanelen stappenplan: Informeer uzelf

Voordat u zonnepanelen gaat aanschaffen is het heel belangrijk dat u zichzelf eerst goed informeert over zonne-energie en zonnepanelen. Hoe werken zonnepanelen nu precies? Hoe maak ik optimaal gebruik van mijn zelf-opgewekte zonnestroom? Wat zijn de meest betrouwbare merken? En hoe werkt salderen?

U kunt hiervoor onze website raadplegen, of andere informatieve websites, zoals www.milieucentraal.nl

Stap 2: Bepaal uw gemiddelde energieverbruik en wensen

Om te weten hoeveel zonnestroom u nodig gaat hebben is het eerst belangrijk om te weten wat u nu gemiddeld verbruikt aan energie. Hiervoor kunt u de jaarrekening van uw energieleverancier raadplegen. Het totale verbruik van vorig jaar is een goede maatstaf voor uw toekomstig verbruik. Neem hierbij ook mee of u in de toekomst een gezinsuitbreiding zult krijgen, of wilt gaan uitbreiden op het gebied van elektrische apparatuur, zoals bijvoorbeeld een elektrische of hybride auto, warmtepomp of airco. Deze wensen moet u meenemen om uw toekomstig energieverbruik te berekenen.

Stap 3: Dak en meterkast geschikt voor zonnepanelen?

Voordat u overgaat tot het aanschaffen of huren van zonnepanelen is het belangrijk om te laten controleren of uw dak en meterkast wel geschikt zijn voor een zonnepaneleninstallatie. Dit moet bij voorkeur gedaan worden door erkende dakdekkersbedrijven en gecertificeerde zonnepaneleninstallatiebedrijven, zoals Hesi. U kunt op onze handige meterkast infopagina alvast een kijkje nemen of uw meterkast voldoet aan de eisen.

Stap 4: Alles op orde? Vraag uw offerte aan

Wanneer uw dak en meterkast geschikt bevonden zijn, kunt u een offerte aanvragen voor het kopen of huren van een zonnepaneleninstallatie. Bij deze aanvraag zijn de volgende zaken belangrijk:
– Uw adresgegevens
– Uw jaarlijks stroomverbruik
– 1- of 3-fase aansluiting in de groepenkast
– Eventuele extra wensen of vereisten
Aan de hand van deze informatie wordt er een voorofferte opgesteld die u een indicatieve prijs geeft van de zonnepaneleninstallatie. Zo krijgt u een goede indicatie van de huur of koopprijs van de installatie.

Stap 5: Voorofferte is akkoord en adviesgesprek wordt ingepland

Heeft u interesse in de offerte? Dan zal er vervolgens een adviesgesprek ingepland worden met onze adviseur. Deze komt bij u langs om een detailopname te doen van uw situatie thuis, waarna de definitieve prijs opgemaakt zal worden in een officiële offerte. In deze offerte wordt rekening gehouden met het maatwerk dat bij u thuis nodig zal zijn om de zonnepanelen te installeren en worden eventuele persoonlijke wensen ook meegenomen. Onze adviseur bepaalt samen met u de gewenste locatie van de panelen, het aantal panelen die u nodig heeft voor uw energieverbruik en eventuele specifieke vereisten die u heeft.

Stap 6, laatste stap van het zonnepanelen stappenplan: Aankoop

Als de offerte die onze adviseur op locatie voor u maakt bevalt, kunt u meteen de opdracht tekenen tijdens het adviesgesprek. Onze adviseur maakt daarna alle papieren samen met u in orde. De betaling van uw zonnepaneleninstallatie vindt pas plaats na de installatie. Zo gauw de opdracht is verstrekt, gaat de wachttijd in. Tijdens deze wachttijd heeft u nog de mogelijkheid om enige zaken voor te bereiden die tijdens het adviesgesprek met de adviseur zijn overlegd.

Stap 7: Voorbereiding & de installatie van uw zonnepanelen

Zodra u de opdracht heeft verstrekt wordt dit doorgegeven aan onze planning afdeling.
Zij zullen vervolgens binnen 1 tot 3 weken voor installatie contact met u opnemen om een geschikte datum te prikken. Op de dag van de installatie moet u namelijk zelf aanwezig zijn. Ook vóór de installatie van start kan gaan moet u een paar voorbereidingen treffen voor een zo soepel mogelijk verloop. Zorg ervoor dat de ruimte waarin de montage plaats gaat vinden volledig vrij is van obstakels zoals meubels, tapijten en andere persoonlijke bezittingen. Heeft u huisdieren? Zorg er dan voor dat deze op een veilige plek kunnen verblijven tijdens de installatiewerkzaamheden. Dit voorkomt onnodige onderbrekingen en zorgt voor de veiligheid van zowel ons team als uw huisdieren. Daarnaast moet u zorgen voor voldoende parkeergelegenheid voor ons team voor of naast de woning. Heeft u parkeervlakken voor of naast uw woning? Dan vragen wij u om minstens drie parkeervlakken voor ons team vrij te houden.

zonnepanelen stappenplan bus + aanhanger

Nu kan de installatie beginnen! Onze monteurs plaatsen uw panelen, sluiten de bekabeling aan en installeren de benodigde apparatuur. Zo gauw de installatie is voltooid, krijgt u de factuur voor de betaling.

Stap 8: Energie terugleveren aan het net

Als u met uw zonnepanelen meer energie opwekt dan u zelf nodig heeft, wordt deze energie teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Om dit mogelijk te maken, bent u verlicht om uw zonnepaneleninstallatie aan te melden bij de netbeheerder en uw energieleverancier. Dit kunt u in een paar gemakkelijke stappen doen via www.energieleveren.nl. U ontvangt van ons een handige handleiding waarin alle informatie staat die u door moet geven via Energieleveren.

Stap 9: Monitoring en onderhoud van uw zonnepanelen

Net als bij elke installatie is het belangrijk om uw zonnepanelen en de prestaties te monitoren en met enige regelmaat te onderhouden. U kunt de prestaties van uw zonnepanelen gemakkelijk monitoren door middel van een handige app. Wanneer u een servicecontract afsluit, wordt bovendien de installatie proactief voor u gemonitord. Daarnaast is het onderhoud van uw zonnepaneleninstallatie in het servicecontract inbegrepen. Wanneer u geen servicecontract afneemt is het onderhoud van uw installatie uw eigen verantwoordelijkheid.

Heeft u na het lezen van ons stappenplan interesse in het aanschaffen of huren van zonnepanelen? Neem dan contact met ons op!