Is uw meterkast
klaar voor zonnepanelen?
De meterkast, de allerbelangrijkste kamer in de woning op het gebied van energievoorziening!
Vaak zult u niet in uw meterkast komen, echter is deze kamer de spil in de energietransitie. In de meterkast bevindt zich namelijk de groepenkast, de regelaar van alle elektrische energie binnen de woning. Deze groepenkast is van groot belang voor het installeren van een zonnepaneleninstallatie. Zelf zult u wellicht vraagtekens zetten bij dit onderwerp. Waar moet mijn groepenkast aan voldoen? Moet mijn groepenkast worden aangepast? Hieronder zijn de meest belangrijke onderwerpen voor u uitgelegd.
De NEN 1010
De NEN 1010 zijn een aantal Nederlandse veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties. De NEN 1010 bevat de minimumveiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties in een woning moeten voldoen. Onder deze installaties valt de groepenkast die in uw woning aanwezig is. Bestaande installaties, en dus ook uw huidige groepenkast, dienen niet continue op het niveau van de nieuwste NEN 1010 norm te worden gebracht. Deze installaties dienen op het niveau van de huidige norm van de NEN 1010 te worden gebracht wanneer er een ingrijpende aanpassing wordt verricht aan de installatie. Voor het installeren van een zonnepaneleninstallatie dient uw groepenkast ingrijpend te worden aangepast, wat betekend dat uw groepenkast na de ingreep moet voldoen aan de huidige norm van de NEN 1010.
Tweezijdige voeding
Op dit moment krijg uw groepenkast zijn voeding vanuit het energienet. Deze manier van voeden heet dus vanzelfsprekend enkelzijdige voeding. Wanneer u besluit een zonnepaneleninstallatie te laten installeren verandert deze situatie. Uw zonnepanelen gaan immers stroom opwekken die vervolgens doorstroomt naar de groepenkast. De opgewekte stroom wordt vervolgens door de groepenkast verdeeld of teruggeleverd aan het energienet. Dit maakt de stroom, opgewekt door de zonnepanelen, een tweede voedingsbron voor de groepenkast. Deze situatie wordt ook wel tweezijdige voeding genoemd. Bij tweezijdige voeding dienen er extra veiligheidsmaatregelen te worden getroffen. Uw groepenkast dient dus aangepast te worden afhankelijk van de huidige staat. Vaak is het plaatsen van een 40 Ampère voorbeveiliging in de groepenkast voldoende. Echter kan het voorkomen dat uw groepenkast volledig moet worden vervangen.
1-fase/3-fase
Uw groepenkast is door middel van een elektriciteitsaansluiting verbonden met het energienet. Deze elektriciteitsaansluiting heeft een bepaalde aansluitwaarde. Deze aansluitwaarde kan over één fase lopen of over drie fasen. De meeste huishoudens in Nederland beschikken standaard over een 25 Ampère of 35 Ampère 1-fase-aansluiting. Wanneer u voornemens bent om in de toekomst meer (zwaardere) elektrische apparaten te gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld een elektrische auto, is het verstandig om over te stappen op een 3-fasenaansluiting, wanneer u deze nog niet heeft. Het opladen van een elektrische auto gaat sneller wanneer u een 3-fasenaansluiting aan heeft. In de regel wordt de stroom bij een 3-fasenaansluiting meer evenredig verdeelt dan bij een 1-fase-aansluiting. Dit komt doordat de bij een 3-fasenaansluiting de stroom wordt verdeeld over drie fasedraden die uw huis binnenkomen in tegenstelling tot de enkele stroomkabel die binnenkomt bij een 1-fase-aansluiting.
In de basis
Voor de groepenkast zijn er veel verschillende regels die de veiligheid moeten waarborgen van de installatie. Enkele regels die voor u belangrijk zijn bij het aanschaffen van een zonnepaneleninstallatie volgen hier:
• Uw installatie c.q. groepenkast moet binnen twee stappen spanningsvrij gemaakt kunnen worden. Dit betekent dat zowel een hoofdschakelaar als aardlekschakelaars aanwezig dienen te zijn in uw groepenkast.
• Het kan zijn dat uw groepenkast aardlekschakelaars heeft, maar dat deze niet zwaar genoeg zijn door het bijkomende vermogen van de nieuwe zonnepaneleninstallatie. In dit geval dient uw groepenkast te worden aangepast.
• Wanneer u een zonnepaneleninstallatie laat installeren is het van belang dat de groepenkast na installatie voldoet aan de meest recente normen van de NEN 1010. Wanneer uw groepenkast nog bestaat uit porseleinen schroefzekeringen (D-patronen), dient de groepenkast volledig vernieuwd te worden.
Voorbeelden
Meterkast 1
Deze groepenkast voldoet niet aan de hedendaagse NEN 1010 norm. De groepenkast bestaat namelijk nog volledig uit porseleinen schroefzekeringen (D-patronen). De schroefzekeringen zijn niet meer toegestaan.
Bekijk een grotere afbeeldingMeterkast 2
Deze groepenkast voldoet niet aan de hedendaagse NEN 1010 norm. In de groepenkast is geen hoofdschakelaar aanwezig waardoor het niet mogelijk is om deze binnen twee stappen spanningsvrij te maken. Tevens zit de groepenkast volledig vol, waardoor de warmteontwikkeling niet optimaal is.
Bekijk een grotere afbeeldingMeterkast 3
Deze groepenkast voldoet officieel gezien aan de hedendaagse NEN 1010 norm. Er zijn namelijk zowel aardlekschakelaars als een hoofdschakelaar aanwezig. Echter zit de groepenkast volledig vol waardoor de warmteontwikkeling niet optimaal is. Wanneer er een aardlekautomaat wordt aangesloten voor de zonnepaneleninstallatie, neemt de warmteontwikkeling als maar toe. Het advies van Hesi zou zijn om deze groepenkast te vervangen.
Bekijk een grotere afbeeldingMeterkast 4
Deze groepenkast voldoet aan de hedendaagse NEN 1010 norm. Er zitten namelijk maximaal 4 aparte groepen achter iedere aardlekschakelaar. Ook is er een hoofdschakelaar aanwezig en is de zonnepaneleninstallatie aangesloten op een aparte aardlekautomaat
Bekijk een grotere afbeeldingBeoordelen of uw meterkast volledig geschikt is voor een zonnepaneleninstallatie, is voor u natuurlijk vrij lastig. Wanneer u een afspraak maakt met een van onze adviseurs voor een locatiebezoek zal deze adviseur direct een opname doen van uw groepenkast. Mochten er aanpassingen of een vervanging nodig zijn wordt dit tijdens de afspraak met u gecommuniceerd. Zo komt u achteraf dus niet voor verrassingen te staan!