background

Welke omvormer kunt u het beste nemen met oog op een all-electric toekomst?

maart 2023

Hesi adviseert!

U wilt investeren in zonnepanelen? Heel verstandig! Want met zonnepanelen heeft u uw eigen schone én duurzame elektriciteitscentrale op uw dak en maakt u een grote stap richting een energie neutrale woning. Door de grote onzekerheid rondom gasprijzen en de vraag naar duurzamere manieren om energie op te wekken zullen steeds meer mensen de overstap willen maken naar een all-electric toekomst. Want hoe mooi zou het zijn om de opgewekte zonnestroom op te kunnen slaan in een thuisbatterij en hiermee al uw huishoudelijke apparaten en uw auto van uw eigen energie te voorzien?

Een duidelijke toekomstvisie en een goede voorbereiding zijn het halve werk

Zo’n investering in de toekomst vergt echter visie en net als voor elke installatie geldt: een goed begin is het halve werk. Want als u nu al weet hoe duurzaam u in de toekomst wilt leven, dan kunt u bij de installatie van uw zonnepanelen al rekening houden met bijvoorbeeld het benodigde vermogen voor een all-electric huishouden, of bijvoorbeeld met het opslaan van energie in een thuisbatterij. Naast de hoeveelheid zonnepanelen, spelen ook omvormers hier een grote rol bij het mogelijk maken van de overstap naar een all-electric toekomst. Wij leggen u in dit artikel uit waar u allemaal op moet letten bij het kiezen van de juiste omvormer voor uw duurzame toekomst.

Omvormer als sleutel tot een all-electric toekomst

Omvormers zijn onmisbare onderdelen van uw zonnepanelen-installatie. Zij zetten de gelijkstroom die door uw zonnepanelen gegenereerd worden namelijk om naar bruikbare 230V wisselstroom voor uw huishoudelijke apparaten. Het vermogen van uw omvormer moet daarom goed afgestemd zijn op de totale capaciteit van uw zonnepanelen. De totale capaciteit van uw zonnepanelen is weer afhankelijk van het vermogen per zonnepaneel en de omvang, hellingshoek, locatie en oriëntatie van uw dak. Deze factoren zijn zeer bepalend voor de hoeveelheid zonnepanelen die u kunt installeren en dus ook voor het te verwachten rendement. Met deze kennis kunt u gaan kijken in hoeverre u uw huishouden all-electric kunt maken.

Wat de beste omvormer is voor uw zonnepanelen is dus afhankelijk van veel verschillende factoren en juist daarom is het zeer belangrijk dat u voordat u investeert in zonnepanelen al heeft nagedacht over de mogelijkheden en uw eigen energiewensen voor de toekomst. Zo kunt u uw zonnepanelen-installatie meteen zo toekomstbestendig mogelijk maken en in één keer goed laten installeren.

elektrische auto opladen hybride omvormer
SMA EV omvormer app

Wel of geen thuisbatterij?

Het is een kwestie van tijd voordat de eerste thuisbatterijen in Nederland zullen worden geïnstalleerd. Met een thuisbatterij kunt u de zonne-energie die u niet meteen gebruikt opslaan voor later gebruik. Op het moment dat uw zonnepanelen geen of minder stroom opwekken dan dat u nodig heeft, wordt de stroom uit de thuisbatterij gehaald. Zo kunt u optimaal genieten van uw eigen zonnestroom. Normale omvormers zijn echter nog niet geschikt voor een thuisbatterij. Deze omvormers leveren enkel stroom aan het elektriciteitsnet of uw huishoudelijke apparaten. Om opslag mogelijk te maken kunt u kiezen om een accu omvormer toe te voegen aan uw bestaande installatie of er nu al voor kiezen om een hybride omvormer te kiezen.

Een hybride omvormer werkt hetzelfde als een normale omvormer, maar in tegenstelling tot gewone omvormers kan de hybride omvormer tegelijkertijd de opgewekte gelijkstroom van uw zonnepanelen omzetten én de opgeslagen stroom in uw thuisbatterij omzetten naar bruikbare stroom in uw woning. Zo heeft u beide functies in 1 apparaat.

Samengevat moet u dus goed op de volgende zaken letten bij het aanschaffen van zonnepanelen en het kiezen van de juiste omvormer:
– Wat is het gewenste rendement wat u uit uw zonnepanelen-systeem kunt en wilt halen?
– Is het vermogen van de omvormer goed afgestemd op het totale vermogen van uw zonnepanelen?
– Wilt u in de toekomst een thuisbatterij laten installeren?

Thuisbatterijen zijn op dit moment nog volop in ontwikkeling, maar met oog op het afbouwen van de salderingsregeling zal de vraag naar thuisbatterijen alleen maar toenemen. Wij verwachten dan ook dat de eerste thuisbatterijen al snel hun weg naar de markt gaan vinden. Wilt u investeren in zonnepanelen en bent u van plan om in de toekomst een thuisbatterij aan te schaffen? Kies dan bij de aanschaf meteen voor een hybride omvormer. Dan bent u goed voorbereid op een all-electric toekomst!

Neem voor meer informatie over zonnepanelen en (hybride) omvormers contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder!