background

Thuisbatterij

januari 2023

Zelf thuis energie opslaan met de thuisbatterij

is dit de toekomst?

De energietransitie en de stijgende tarieven voor energie hebben ervoor gezorgd dat steeds meer mensen investeren in zonnepanelen waarmee ze zelf elektriciteit kunnen produceren. Op dit moment maken veel mensen hierbij gebruik van de gunstige salderingsregeling, waarmee men de zonnestroom die men niet zelf verbruikt teruglevert aan het net en hiervoor een vergoeding ontvangt. Maar deze salderingsregeling zal zoals aangekondigd door de overheid vanaf 2025 afgebouwd worden, waardoor veel eigenaren van zonnepanelen nu al op zoek zijn naar manieren om de zonnestroom thuis op te kunnen slaan. Zelf uw energie opwekken en die vervolgens in een thuisbatterij opslaan: het klinkt heel logisch, maar kan dit al? En zijn er al batterijen op de markt om thuis stroom te bewaren?

Bij Hesi zijn wij alvast voor u op zoek naar de juiste oplossing voor de thuisbatterij: wat is de beste soort thuisbatterij en wat zijn de verschillende mogelijkheden, voor- en nadelen? In dit artikel leggen we u meer uit over thuisbatterijen en onze bevindingen voor de toekomst van duurzame energieopslag in huis.

Einde salderingsregeling, overbelast energienetwerk en andere uitdagingen

Tot 2025 is het terugleveren van zonnestroom dankzij de salderingsregeling nog heel aantrekkelijk en voordelig, maar gezien de plannen van de overheid om deze regeling tussen 2024 en 2030 af te gaan bouwen zal hier in de toekomst wel verandering in komen. Er zal vrijwel zeker een andere regeling voor in de plaats komen, maar het automatisch terugleveren van alle elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt, zit er waarschijnlijk niet meer in. Ook is ons elektriciteitsnetwerk nog lang niet geschikt of uitgebreid genoeg voor grootschalige teruglevering van steeds grotere hoeveelheden zonnestroom van particulieren. Daarnaast kunnen de huidige thuisbatterijen de opgeslagen stroom niet langer dan enkele dagen opslaan, wat inhoudt dat we hiermee nog geen seizoenen kunnen overbruggen.

Maar als we van de energietransitie dus een succes willen maken, dan moeten we de duurzame energie die we nu opwekken met zonnepanelen wél ergens kunnen opslaan voor later gebruik of verkoop aan een andere afnemer. Er zijn dus nog een aantal grote uitdagingen die vragen om concrete oplossingen om thuis uw zonnestroom op te kunnen slaan voor later! Bij Hesi zijn wij daarom ook volop bezig om verschillende mogelijkheden te onderzoeken en te testen om ook onze klanten met zonnepanelen zo snel mogelijk met de juiste oplossing voor een thuisbatterij te kunnen voorzien.

thuisbatterij omvormer zolder
thuisbatterij verschillende capaciteit

Wat is een thuisbatterij precies?

Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu of thuisopslag genoemd, is eigenlijk niks anders dan een grote, oplaadbare batterij die u in of bij uw woning kunt laten plaatsen. De elektriciteit die u opwekt met uw zonnepanelen en die u niet direct verbruikt, wordt dan opgeslagen in de batterij voor later gebruik. Welke thuisbatterij geschikt is voor uw situatie, is sterk afhankelijk van uw gemiddelde stroomverbruik. De grootte van de thuisbatterij is hierbij bepalend voor hoe lang u het zonder stroom van het energienet kunt redden op eigen zonnestroom.

En wat zijn de kosten?

Op dit moment hangt er aan thuisbatterijen nog een flink prijskaartje. De kosten hangen af van het type batterij en de grootte. Een vuistregel voor de kosten van een thuisaccu is gemiddeld € 1000,- per 1 kilowattuur opslagcapaciteit (Bron: ANWB). Dus voor een batterij van 5 kWh moet u rekenen met een investering van € 5000,-. Hier komen ook nog installatiekosten bij, want de batterij moet natuurlijk ook goed met uw zonnestroomsysteem verbonden worden. Op dit moment zijn er nog geen subsidieregelingen voor thuisbatterijen, maar wij verwachten dat dit na de afbouw van de salderingsregeling wel zal worden meegenomen in nieuwe subsidies voor verduurzaming van uw woning.

Wat zal energieopslag in huis opleveren?

Gemiddeld gebruikt u eigenlijk maar 30 tot 50% van de door uw zonnepanelen opgewekte stroom direct zelf. De rest wordt teruggeleverd aan het net. Met een batterij kunt u meer van deze zonnestroom voor uzelf bewaren voor later gebruik, waarmee u uw gemiddelde verbruik van de stroom die u opwekt met uw eigen zonnepanelen kunt verhogen tot wel 60-80% (Bron: ANWB).

Hesi test thuisbatterijen

Bij Hesi zijn wij op dit moment bezig met enkele test-opstellingen van thuisbatterijen. Er bestaan veel verschillende soorten batterijen, maar in onze test-opstellingen maken wij voornamelijk gebruik van kobaltvrije lithium-ijzerfosfaat (LPF) batterijen. De voordelen van LPF-thuisbatterijen in vergelijking met loodzuur en andere lithium batterijen zijn o.a.:

– langere levensduur
– weinig tot geen onderhoud
– extreem veilig
– licht in gewicht
– verbeterde ontlading en laadefficiëntie

LPF-batterijen zijn niet de goedkoopste batterijen op de markt, maar vanwege hun lange levensduur en het minimale onderhoud is het de investering zeker waard.

Wij willen natuurlijk wel een betrouwbare en duurzame oplossing kunnen bieden voor thuisopslag aan onze klanten met zonnepanelen die aansluit bij de kwaliteitsstandaard die u van Hesi gewend bent. Houdt daarom onze website en social media goed in de gaten voor meer nieuws over thuisbatterijen, want wij zien hier zeker toekomst in!