background

Verwarmen met airco

Zuinig verwarmen

airco, cv-ketel of allebei gebruiken?

In Nederland is 12,7% van de woningen voorzien van een vaste airco. Als daar mobiele airco’s bij worden opgeteld heeft maar liefst 1 op de 5 à 6 woningen een airco. Hoofdzakelijk werden airco’s gebruikt om het huis tijdens zomerdagen lekker koel te houden.

Sinds de energiecrisis ligt dat echter anders. De airco wordt steeds meer gebruikt om te verwarmen en dus CO2-uitstoot te verminderen. De cv-ketel blijft hierdoor vaak uit waardoor er geen gas wordt verbrand.

Maar, is dat wel de beste manier om zuinig te verwarmen?

Hoe werkt verwarmen met de airco?

Een huis verwarmen met een airco werkt als volgt.

Als we het aircosysteem ontleden, is er altijd een binnenunit en buitenunit. Een gedeelte is buitenshuis geplaatst en een of meerdere units worden binnen geplaatst. Beide hebben ze de functie voor het afgeven of opnemen van warmte.

Het koelen van een airco werkt als volgt:

  1. De binnenunit haalt warmte uit de binnenlucht
  2. Deze warmte wordt naar de buitenunit geleid
  3. De buitenunit laat de warmte los in de buitenlucht
  4. Binnen wordt de lucht dus koeler.

Het verwarmen werkt precies hetzelfde, alleen dan andersom:

  1. De buitenunit trekt warmte uit de buitenlucht
  2. De warmte wordt verplaatst naar de binnenunit
  3. De binnenunit verspreidt de warmte in de binnenlucht
  4. Hierdoor wordt het binnen warmer.

De voor- en nadelen van het verwarmen met een airco

Verwarmen met de airco als het koud is, geen gas meer nodig want de cv-ketel staat uit en dus een lagere energierekening. Tot zover klinkt het voor veel mensen als muziek in de oren. Helaas kent het verwarmen met een airco ook wat haken en ogen.

Laten we beginnen met de voordelen:

  • Dubbele functie. Bij aanschaf van een airco kunt u uw woning in de zomer ook koelen.
  • Snellere verwarming. Een airco verwarmt een ruimte relatief sneller dan een cv-ketel
  • Eigen stroomvoorziening. Een airco geeft de mogelijkheid om zelf opgewekte stroom te gebruiken.

Op zoek naar een goede airco? Bij Hesi huurt of koopt u de beste single-split airco’s als multi-split airco’s in de markt.

Wat zijn de nadelen van verwarmen met airco?

  • Het daadwerkelijke rendement. Hoe kouder het buiten is, hoe meer moeite de airco moet doen om warmte uit de buitenlucht te onttrekken. Dat kost ook meer stroom. Als het buiten erg koud is, is het goedkoper om de cv-ketel te gebruiken.
  • Limiet van een airco. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt, kan de airco uit gaan. De condensor moet namelijk ontdooien. Hoe kouder het is, hoe vaker dit gebeurt en hoe langer het duurt.
  • Extra stroomverbruik. Waar de gasrekening zal dalen, neemt de elektriciteitsrekening toe. Een airco draait op elektriciteit, die ergens vandaan zal moeten worden gehaald.
  • Lokale verwarming. Een airco verwarmt alleen de ruimte waarin deze is geplaatst. Wilt u meerdere ruimtes verwarmen, heeft u meer binnenunits nodig waardoor de investering hoger uitvalt en uw woning mogelijk meer aanpassingen vereist. Wanneer dit eenmaal geïnstalleerd is, kan lokaal verwarmen ook een voordeel zijn.
  • Investering. Een airco met meerdere binnenunits (multi-split) is een stuk duurder dan een nieuwe cv-ketel.

Kan ik beter verwarmen met de airco of cv-ketel?

Of u beter kunt verwarmen met de airco of cv-ketel is per situatie verschillend. Factoren zoals de temperatuur, de ruimte en uw woning zijn daar cruciaal in. Daarnaast hebben zowel de airco als de cv-ketel voor- en nadelen waardoor zij per situatie juist meer of minder geschikt zijn. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Hesi.eu helpt u wel op weg met tips voor een aantal situaties.

De airco als aanvulling is een goed idee wanneer:

  • u deze als zomerkoeling inzet.
  • het buiten niet kouder is dan 4 à 5 graden om 1 of 2 ruimtes te verwarmen.
  • te balanceren tussen gas (cv-ketel) of elektriciteit (airco) naar eigen belang.

Een airco als hoofdverwarming is een minder goed idee.

Verwarmen met airco (en/of cv-ketel)? Dit zijn de tips van Hesi

Zoals eerder benoemd, verschilt het antwoord per situatie. Hesi geeft een aantal tips die u kunt gebruiken in de meest voorkomende situaties:

  • Wanneer het buiten niet extreem koud is, hoeft de airco minder hard te werken en zal het stroomverbruik niet omhoog schieten. Wilt u het in één specifieke ruimte in huis iets warmer maken? Kies dan voor de airco.
  • Als de temperatuur rond de 10 graden begint te komen, is het niet rendabel om alleen de airco te laten draaien. Ons advies is om de cv-ketel op 18 graden te zetten en met de airco plaatselijk bij te verwarmen. Zo blijven beide soorten verbruik beperkt en heeft u een aangename ruimte.
  • Wilt u uw volledige woning verwarmen tijdens de winterdagen? Kies dan altijd voor de cv-ketel. Een airco zal vaak uitslaan omdat deze moet ontdooien. Wanneer de airco wel aanstaat, weegt het stroomverbruik niet op tegen de cv-ketel. Daarnaast kan alleen een airco met meerdere units, meerdere ruimtes in huis verwarmen.
  • Een airco verwarmt de Indien de isolatie van uw woning verbeterd kan worden, is dat zeker aan te raden. Anders verdwijnt de warme lucht net zo snel als dat het komt.
  • Als u bij strenge vorst enkel de airco’s gebruikt om uw woning te verwarmen, ontstaat vorstgevaar omdat enkel de lucht in enkele vertrekken wordt verwarmd.
  • De warme of koude luchtstroming van de airco in de ruimte (en dus over het lichaam) geeft niet hetzelfde behaaglijkheidsgevoel als een cv gestookte verwarmingsinstallatie.
  • Met enkel airco’s houdt u uw huis niet vorstvrij bij buitentemperaturen onder nul graden. Denk aan waterleidingen en spoelreservoirs van toiletten die in de muur weggewerkt zijn of op zolder liggen. De kans dat daar bevriezingen optreden met flinke waterschade is dan reëel aanwezig.