background

Subsidie warmtepomp 2025

Vanaf 2025

minder subsidie voor de hybride warmtepomp

Een bovenal slimme upgrade voor je woning en energielabel, tot maar liefst 70% besparen op gas en gewoon je huidige radiatoren en cv-ketel blijven gebruiken. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de hybride warmtepomp kan het toch echt.

Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp verzekert u uzelf ook nog eens van een maximale subsidie. De subsidie gaat zo goed als zeker in 2025 omlaag. Dit kan in de meeste gevallen tot € 650,- schelen.

Maar let op: wanneer u in 2024 nog de opdracht verstrekt voor de installatie van een warmtepomp, dan geldt een overgangsregeling. U ontvangt de subsidie die gold in 2024. (bron RVO).

De hybride warmtepomp in het kort

De hybride warmtepomp kent meer voordelen dan een eenvoudige manier om gas te besparen. Niet voor niks maakt de oplossing sinds de energiecrisis zijn opmars.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Er zijn een aantal onderdelen betrokken in uw woning wanneer er een hybride warmtepomp is geïnstalleerd, namelijk: een buitenunit, een binnenunit en de CV-ketel.

  1. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht.
  2. De binnenunit geeft de warmte uit de buitenunit af aan de verwarming.
  3. De CV-ketel springt bij wanneer het buiten heel koud is.

De voordelen van een hybride warmtepomp

Om u een beter beeld te geven van alle voordelen van een hybride warmtepomp, hebben wij onderstaand overzicht samengesteld.

  • Lagere gasrekening: Bespaar tot 70% per jaar op gasverbruik.
  • Energie uit de buitenlucht: De warmtepomp draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot.
  • Eenvoudige installatie: Past op bestaande radiatoren en CV-ketels. Het merendeel van de huishoudens is geschikt voor een hybride warmtepomp.
  • Dit jaar nog extra subsidie beschikbaar: Lees verder voor meer informatie over de verandering van de subsidies in 2025 (of lees precies wat er wijzigt op RVO.nl).
  • Koelen in de zomer: Warmtepompen kunnen in combinatie met vloerverwarming ook voor verkoeling zorgen.

Actie hybride warmtepomp

De knoop dit jaar nog doorhakken? Dan profiteer je niet alleen van een extra voordelige subsidie. Tot 31 december 2024 ontvang je namelijk een gratis Bosch EasyControl en maak je kans op gratis Bosch producten ter waarde van maar liefst € 1.000,-.

Subsidie voor de hybride warmtepomp: wat gaat er veranderen?

Voor wie een hybride warmtepomp overweegt, kan 2024 nog het juiste moment zijn om de knoop door te hakken. De wetgeving en subsidies gaan namelijk veranderen en dat is helaas niet in het voordeel van u als consument. Onderstaand de belangrijkste punten:

ISDE subsidie 2024

  • De hoogte van de ISDE subsidie in 2024 blijft waarschijnlijk niet in tact.
  • Tot en met december 2024 is de subsidie nog ca. 30% van de aanschafwaarde, vanaf januari 2025 daalt deze fors.
  • De subsidie voor hybride warmtepompen (met een vermogen t/m 12 kW) kan in sommige gevallen tot 650 euro lager uitvallen.
  • In 2024 is er een subsidiepot van 600 miljoen euro beschikbaar voor duurzame oplossingen waaronder de hybride warmtepomp.

ISDE subsidie 2025

  • Vanaf 2025 zal de subsidiepot geleidelijk gaan afnemen. Waar er in 2024 nog 600 miljoen euro beschikbaar was, moet dat in 2027 nog 180 miljoen euro zijn.
  • De huidige regering neemt afstand van de vorige regering. De vorige regering wilde de aanschaf van hybride of volledig elektrische warmtepompen juist stimuleren en bij de nodige vervanging zelfs verplichten.
  • De ISDE subsidie blijft in ieder geval tot 2030 bestaan. Hoe hoog dat zal zijn en hoe deze verdeeld gaat worden, blijft nog even de vraag.
  • In 2025 zal er, om de hoogte van subsidie te bepalen, gekeken worden naar het vermogen. Hoe lager het vermogen, hoe lager de subsidie.