background

Overdimensioneren zonnepanelen installatie

juni 2022

Voordelen van overdimensioneren

van de zonnepanelen installatie

U heeft zonnepanelen aangeschaft om hiermee zo veel mogelijk stroom op te wekken. Maar op een super zonnige dag merkt u dat de omvormer de opbrengst ‘aftopt’. Komt u dit bekend voor?

Dit fenomeen heet overdimensioneren en wordt heel vaak toegepast in Nederland. Er wordt een omvormer gekozen met een lager vermogen dan de zonnepanelen. Het maximale vermogen kan alleen bereikt worden onder deze ideale omstandigheden: een lichtinval van 1.000 W/m2 en een paneeltemperatuur van 25 °C. En deze ideale omstandigheden komen in Nederland zelden voor. Hooguit enkele dagen in het voor- en najaar.

Wat is overdimensioneren?

Overdimensioneren wil zeggen dat de omvormer op het toppunt van opwekking de zonnepanelen gaat aftoppen. Dit komt doordat het maximale vermogen van de omvormer bereikt is. Op de zonnigste dagen zult u hierdoor opbrengst kunnen mislopen, maar op minder zonnige dagen zal de omvormer door deze overdimensionering meer gaan opwekken.

 

overdimensioneren omvormer
overdimensioneren zonnepanelen installatie

 

De voordelen van overdimensioneren van de omvormer

  1. De omvormer start sneller op.
    Een kleinere omvormer heeft minder vermogen nodig om op te starten dan een grotere. Hierdoor kunt u eerder profiteren van uw eigen stroom. En daar het aftoppen in Nederland niet zo heel vaak voorkomt, maakt u veel efficiënter gebruik van de zonnestroom. Dit is zeker interessant gezien de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025. Daar de vergoeding voor uw opgewekte stroom steeds lager wordt, is het verstandig om zoveel mogelijk uw eigen stroom te gaan gebruiken.
  2. Hogere opbrengst
    Daar een kleine omvormer zijn maximale vermogen sneller bereikt dan een grote omvormer, zal hij efficiënter werken. Omvormers werken namelijk het beste onder druk en dus rondom het maximale dat ze aan kunnen.
  3. Goedkoper
    Bijkomend voordeel is dat een kleinere omvormer (met minder vermogen) goedkoper is dan een grotere.

Meer gedetailleerde informatie over uw SMA omvormer vind u hier.