background

Terugleverkosten

6 tips die u gaan helpen

zelf opgewekte energie voordelig en efficiënt in te zetten

Met de ontwikkelingen rondom de salderingsregeling en de introductie van terugleverkosten door energiemaatschappijen is de wereld van zonnepanelen flink opgeschud. Waar het voorheen nog extra voordelig was om zoveel mogelijk stroom op te wekken, is deze investering nu steeds onzekerder geworden.

Ongeacht hoeveel kilowattuur u opwekt met zonnepanelen, het is verstandig om zo veel mogelijk opgewekte stroom op te slaan of zelf te gaan gebruiken. Verbruikt u alle opgewekte stroom zelf, betekent dat een lagere energierekening en geen terugleverkosten.

Hesi gaat u erbij helpen om dat te verwezenlijken. Gebruik onze 6 tips om uw terugleverkosten te minimaliseren.

Hoe zat het ook alweer? Salderen & terugleveren in een notendop

Voordat u geholpen wordt met het zo voordelig en efficiënt inzetten van zonnepanelen, legt Hesi nogmaals uit hoe het precies zit met de salderingsregeling en de ontwikkelingen rondom terugleveren. Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Uit de budgettaire bijlage van de nieuwe coalitie blijkt dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 in een keer volledig verdwijnt.
  • Hierdoor wordt uw zelf-opgewekte energie niet meer verrekend op uw jaar- of eindnota. Minder voordeel dus.
  • Tegelijkertijd moeten huishoudens tegenwoordig kosten betalen wanneer opgewekte energie terug wordt geleverd aan het stroomnet. Dit komt door de regeling van energieleveranciers.

Kortom betekent dit dat het terugleveren van stroom verminderd moet worden en opgewekte energie zo veel mogelijk zelf moet worden gebruikt. Dat alles om zonnepanelen zo rendabel mogelijk te maken.

1

Opslag in een thuisbatterij of accu

Op het moment dat zonnepanelen meer energie opwekken dan u op dat moment verbruikt in huis, kan het een oplossing zijn om stroom tijdelijk op te slaan. De energie wordt daardoor niet teruggeleverd aan het stroomnet maar opgeslagen in een thuisbatterij of accu. Wanneer u op een later moment stroom nodig heeft, kan dit eerst uit uw eigen opslag worden gehaald in plaats van via het stroomnet van de energieleverancier.

plus → opgewekte stroom opslaan wanneer u geen stroom verbruikt

min → eenmalige aanschaf

2

Warmtepompboiler (nieuw bij Hesi!)

Een warmtepompboiler is een uitstekend alternatief voor een thuisaccu. Door gebruik van stroom kan er warm water door de gehele woning worden gegenereerd. Het systeem van een warmtepompboiler is daarin, met een gemiddeld rendement van 340%, veel zuiniger dan een elektrische boiler.

In combinatie met de Sunny Home Manager kan er bij overtollige stroom voor worden gezorgd dat eerst de boiler wordt verwarmd voordat energie wordt teruggeleverd. Warm water fungeert zo indirect als thuisaccu voor zonnepanelen.

Aansluiten kan op de mechanische ventilatie, op basis van de binnenlucht in uw woning of op de binnen- en buitenlucht. Een bijkomend voordeel indien de boiler op de binnenlucht wordt aangesloten; de ruimte wordt verkoeld.

Meer informatie over de warmtepompboiler?

plus → subsidie op aanschaf mogelijk
plus → verschillende aansluitingen
plus → warm water door middel van stroom

min → eenmalige installatie

3

Sunny Home Manager

Zo goed als iedere woning heeft apparaten die worden gezien als grote stroomverbruikers. Deze apparaten wilt u het liefst gebruiken wanneer de zon schijnt en zonnepanelen energie opwekken. De opgewekte energie kan dan direct worden gebruikt. 

In de praktijk lukt dat echter niet altijd. U bent bijvoorbeeld niet altijd thuis om a-la-minute de wasmachine of vaatwasser aan te zetten. De Sunny Home Manager zorgt voor een efficiënte planning van energiebeheer. Het slimme apparaat schakelt stroomverbruikers in zodra er energie wordt opgewekt.

plus → zelf in te delen planning en keuze voor apparaten
plus → geen omkijken naar wanneer stroom wordt opgewekt, altijd een efficiënt gebruik
plus → piekbelasting van stroom opvangen met eigen energie
plus → geautomatiseerd minder of zelfs niet meer terugleveren

min → kleine aanpassing kan nodig zijn om compatibel te worden met alle apparaten (lijst met compatibele apparaten)

4

Uw eigen patronen aanpassen

Met hetgeen wat de Sunny Home Manager geautomatiseerd kan doen, kunt u zelf ook rekening houden. Door een slimmere planning van energieverbruik in uw en rondom uw woning, kan het zelfverbruik verhoogd worden. Overdag, wanneer de zon schijnt, uw elektrische auto opladen of de wasmachine laten draaien, zorgt voor minder gebruik van het stroomnet.

Indien mogelijk is het natuurlijk voordeliger om geen nachtstroom te gebruiken maar overdag uw eigen energiebron aan te spreken.

plus → zeer eenvoudig toe te passen

min → handmatig uw planning beheren

elektrische auto laden

5

De richting van uw zonnepanelen

Het overgrote deel van de zonnepanelen wordt gericht op het zuiden. Dit is vrij logisch aangezien een schuin dak gericht op het zuiden, de hoogste stroomopbrengst genereert (bron). Door de veranderingen in de salderingsregeling en terugleverkosten, kan het echter voordeliger zijn om de zonnepanelen op Oost-West te richten.

Wanneer u een baan buiten de deur heeft en dus overdag niet thuis bent, zal de meeste stroom in de ochtend en avond worden gebruikt. Door de richting van de zonnepanelen aan te passen op uw eigen piekmomenten, wordt het eigen verbruik van zonnestroom verhoogd.

plus → uw eigen piekmomenten van stroom zelfvoorzienend maken

min → niet voor iedere woning of installatie eenvoudig aan te passen

6

Het gebruik van airco's

Airco’s kunnen het hele jaar door gebruikt worden om een aangenaam klimaat in uw woning te realiseren. In de winter kunt u uw woning verwarmen en in de zomer afkoelen. Naast dat u hiermee het gebruik van eigen stroom kunt verhogen, bent u in de winter ook minder afhankelijk van een gasgestookte verwarming. Ook wordt op deze manier aan het milieu gedacht.

plus → altijd een aangename temperatuur
plus → minder afhankelijk in de winter van gas
plus → bepaal zelf wanneer gas of elektra wordt gebruikt om te verwarmen of te verkoelen

min → aanschaf en installatie