background

Hesi adviseert: Duurzaam verwarmen met warmtepompen. Welk warmtepompsysteem moet u kiezen?

Wat is een warmtepomp nou precies?

Een warmtepomp is een slimme, zuinige en milieubewuste installatie waarmee u uw woning en tapwater kunt verwarmen. Een warmtepomp is een installatie die bestaat uit twee delen: een binnen- en een buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht. De binnenunit zorgt vervolgens voor de afgifte van deze warmte aan de vloerverwarming en warmwaterboiler. Naast verwarmen, is het ook mogelijk om met een warmtepomp uw woning te verkoelen. Hierbij wordt het proces eigenlijk omgekeerd. De buitenunit geeft warmte af aan de buitenlucht en koelt hierdoor het water voor de vloerverwarming.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp kan op twee verschillende manieren uw woning verwarmen en verkoelen. Wij maken hierbij onderscheid tussen hybride warmtepompsystemen en all-electric warmtepompsystemen.

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een normale cv-ketel en haalt energie uit de lucht. Hybride warmtepompsystemen worden voornamelijk toegepast in bestaande woningen, waar ze op de bestaande cv-ketel aangesloten kunnen worden. De cv-ketel kan dan bijspringen tijdens pieken in de warmtevraag en het tapwater verwarmen.

De all-electric warmtepomp werkt volledig op zichzelf en gebruikt warmte uit de lucht. Dit type warmtepompsysteem wordt meestal toegepast in nieuwbouw- en renovatiewoningen, waar wat meer ruimte is voor de iets grotere all-electric warmtepompinstallaties.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Met een warmtepompsysteem kunt u uw gasverbruik aanzienlijk verminderen. Dit betekent minder CO2-uitstoot én een lagere gasrekening. De aanschaf van een warmtepomp is zeker interessant voor iedereen die milieubewuster wil leven.

Welk toestel past bij uw woning?

Helaas kan niet iedere warmtepomp zomaar in elk type woning geplaatst worden. Om te zorgen dat u niet voor onprettige verassingen komt te staan, is het belangrijk om vooraf een goed advies in te winnen. Hesi helpt u graag met het maken van deze keuze:

Voor nieuwbouwwoningen met goede isolatie en laagtemperatuur afgiftesysteem: Bij een all-electric warmtepompsysteem gaat uw woning volledig van het gas af. Het systeem verwarmt uw hele woning en voorziet u tevens van warm water middels de warmwaterboiler. De meeste nieuwe woningen die nu gebouwd worden hebben meestal al geen gasaansluitingen meer en is een all-electric warmtepompsysteem hier dan ook de beste keuze. Het plaatsen van zonnepanelen wordt wel aanbevolen, daar het stroomverbruik een stuk hoger zal liggen t.o.v. een gasgestookte woning.

Voor goed geïsoleerde bestaande woningen: Hybride warmtepompen worden het meeste toegepast in bestaande woningen, omdat dit type warmtepompen kan samenwerken met uw bestaande of nieuwe cv-ketel. Hierbij kan de cv-ketel bijspringen tijdens eventuele pieken in de warmtevraag, wanneer een koude winterdag hierom vraagt.

Onze adviseurs kunnen uw woning beoordelen om te zien welk systeem het meeste geschikt is voor uw woonsituatie en wensen. Zij komen hiervoor graag gratis en vrijblijvend bij u langs. Neem nu contact met ons op voor een afspraak! Of vul onze handige warmtepomp calculator in en ontdek meteen welke hybride warmtepomp voor uw woning geschikt is!