background

Wat verbruikt een warmtepomp?

november 2023

Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?

En hoe kan ik dit zelf berekenen?

Een warmtepomp haalt de energie uit de omgeving en zet deze om in bruikbare warmte voor centrale verwarming, warm water of koeling. Het belangrijkste onderdeel van de warmtepomp dat hierbij stroom verbruikt, is de compressor. Er zijn natuurlijk verschillende soorten warmtepompen, dus eigenlijk kunnen we niet spreken van een standaard stroomverbruik van warmtepompen. Hoeveel elektriciteit een warmtepomp verbruikt is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, het energielabel van de warmtepomp, de isolatie van uw woning en daarmee samenhangend: uw persoonlijke verbruik. In dit blog artikel geven we antwoord op de vraag ‘wat verbruikt een warmtepomp’. Over de factoren die van invloed zijn op het verbruik van een warmtepomp en hoe u kunt uitrekenen wat een warmtepomp in uw woonsituatie gemiddeld zou verbruiken aan stroom.

Belangrijke factoren die het verbruik van een warmtepomp bepalen

Het stroomverbruik van een warmtepomp is, zoals hierboven al kort benoemd, afhankelijk van meerdere factoren. In grote lijnen is het stroomverbruik van een warmtepomp afhankelijk van de warmtebehoefte van uw huis en het rendement van de warmtepomp. De warmtebehoefte van uw huis wordt bepaald van een aantal factoren zoals:
– De grootte van uw huis
– Hoe goed uw huis geïsoleerd is
– Het aantal personen in uw huishouden
– De gewenste hoeveelheid warm water

Wat koeling betreft heeft een water/water warmtepomp met passieve koeling het laagste stroomverbruik. Dit komt omdat de compressor niet nodig is bij het koelen. Wilt u koelen met een lucht/water warmtepomp, dan wordt deze compressor wel gebruikt, waardoor er weer meer stroomverbruik nodig is.

Warmtepompen verschillen natuurlijk ook per type en merk. Zo kunt u aan het energielabel van een warmtepomp al goed zien tot welke energieklasse een warmtepomp behoort. Belangrijk is hierbij het onderscheid tussen warmtepompen die alleen verwarmen en warmtepompen die verwarmen én warm water leveren. Het energielabel geeft aan hoe hoog het rendement van een warmtepomp is. Hoe hoger het rendement, hoe minder stroom een warmtepomp nodig heeft om te verwarmen en warm water te geven. Al deze factoren zijn dus zeker iets om op te letten wanneer u een warmtepomp wilt aanschaffen!

Wat verbruikt een warmtepomp nu precies en hoe bereken ik hoeveel stroom een warmtepomp in mijn situatie ongeveer zal verbruiken?

Zoals eerder benoemd hangt het stroomverbruik van een warmtepomp af van meerdere factoren, maar we kunnen toch een aantal gemiddelde kosten benoemen om u een idee te geven van het stroomverbruik. Een volledig elektrische warmtepomp is hierbij de grootverbruiker onder de warmtepompen met gemiddeld zo’n 3.200 kWh per jaar. Dat kost (bij het tarief van €0,45 uit het prijsplafond) zo’n €1.400 per jaar. Het voordeel van een elektrische warmtepomp is wel dat u hiermee volledig van het gas af bent en dus geen gaskosten meer heeft. Het gemiddelde gasverbruik in Nederland is zo’n 1.200 m3 per jaar, wat neerkomt op ongeveer €1.800, afhankelijk van de gasprijs.

Veel van de huidige woningen in Nederland zijn echter alleen geschikt voor hybride warmtepompen, dus een warmtepomp die samenwerkt met een cv-ketel. Het gemiddelde verbruik is bij hybride warmtepompen 1.900 kWh stroom en 700 m3 gas, afhankelijk van de grootte en mate van isolatie van de woning. Met een hybride warmtepomp verbruikt u dus meer stroom, maar bespaart u wel op gas. Dit scheelt gemiddeld per jaar zo’n €300, afhankelijk van de gasprijs.

U kunt zelf in een paar stappen berekenen hoeveel stroom een warmtepomp in uw woonsituatie zou verbruiken:
– Bekijk hoeveel kubieke meter gas u jaarlijks verbruikt (het gemiddelde verbruik is 1.200 m3 per jaar)
– 1m3 gas is ongeveer gelijk aan de energie van 10 kWh
– Voor verwarming en warm water is er jaarlijks in plaats van gas dus gemiddeld nodig: 1.200 m3 x 10 kWh = 12.000 kWh
– Een hybride warmtepomp heeft een rendement van ruim 4. Dat houdt in dat 1 kWh ongeveer 4 kWh aan warmte opwekt. De benodigde 12.000 kunt u dus delen door 4 = 3.000 kWh

Let wel op: deze berekening is een vereenvoudigd voorbeeld van welke waarden een rol spelen in het verbruik en waar ze van afhankelijk zijn en is alleen bedoeld om een ruwe inschatting te kunnen maken.

Wilt u investeren in een warmtepomp? Dan bent u bij Hesi op de juiste plek! Wij verkopen namelijk niet alleen hybride warmtepompen, u kunt ze ook bij ons huren! Wilt u weten of uw woning geschikt is voor een warmtepomp? Gebruik dan onze handige Warmtepomp Calculator om binnen een paar stappen een duidelijk advies en kostenindicatie te krijgen voor een warmtepomp in uw woning!