Uitvallende omvormers
november 2023Uitvallende omvormers door overspanning in uw wijk?
Heeft u het al eens meegemaakt? Dat de omvormer van uw zonnepanelen tijdelijk uitvalt? We zien dit fenomeen helaas steeds vaker in het nieuws voorbijkomen. Nederlanders hebben de afgelopen jaren massaal zonnepanelen op hun dak laten installeren. Maar juist op de mooie, zonnige dagen hebben veel mensen last van uitvallende omvormers. Dit heeft te maken met het feit dat ons energienetwerk de grote hoeveelheden teruggeleverde zonnestroom eigenlijk nog niet aankan. Liggen er in uw wijk veel zonnepanelen, dan kan er bij zonnig weer overspanning ontstaan op het elektriciteitsnet, waardoor uw omvormer zichzelf uitschakelt. Maar waarom schakelt uw omvormer uit en hoe kunt u checken of er in uw wijk sprake is van overspanning? Wij leggen het uit in dit blog.
Nederland zonnepanelenland
Nederland staat in de top tien van landen met het hoogste aandeel zonnestroom ter wereld. Op sommige zonnige dagen wordt rond het middaguur zelfs tot 60% van onze elektriciteitsvraag opgevuld met zonnestroom. Goed bezig zou u denken! Het aantal woningen met zonnepanelen is dus gestaag toegenomen de afgelopen jaren, echter is ons elektriciteitsnet helaas niet op hetzelfde tempo meegegroeid. De komende jaren zullen energiemaatschappijen hard werken aan het verzwaren van het laagspanningsnet, om de steeds groter wordende hoeveelheden zonnestroom te kunnen verwerken.
Overspanning op het laagspanningsnet
Alle consumenten zijn aangesloten op het Nederlandse laagspanningsnet. Dit netwerk heeft een spanningsniveau van 230 volt, waarbij de spanning maximaal 10% mag afwijken. Om te voorkomen dat apparatuur aangesloten op dit net niet of slecht werkt, moet elk aansluitingspunt in het laagspanningsnet dus een spanning hebben tussen de 207 en 253 volt. Bij een lagere spanning kan apparatuur niet naar behoren werken en bij een hogere spanning kunnen ze zelfs kapotgaan. Precies om deze reden schakelt een omvormer van zonnepanelen zichzelf uit als de netspanning op het aansluitingspunt boven de 253 volt dreigt te komen. Als er meerdere woningen in een wijk op een zonnige dag te veel zonnestroom moeten afvoeren, dan kan er overspanning ontstaan op wijkniveau. Zo gauw de overspanning niet meer aan de orde is, zullen de omvormers vanzelf weer ingeschakeld worden.
Waar ligt de oorzaak: storing in omvormer of overspanning op wijkniveau?
Heeft u soms last van uitvallende omvormers? Dan kan het zijn dat er in uw wijk sprake is van overspanning. Dit kunt u gemakkelijk nakijken via de volgende link van Enexis, de netbeheerder van uw netwerk:
Blijkt er uit de check dat er in uw wijk geen spanningsproblemen zijn? Dan kan het zijn dat de storing nog niet door Enexis gesignaleerd is, of dat het veroorzaakt wordt door een probleem in uw installatie. Neem in dat geval contact op met uw installateur.
Voorkom overspanning op het net en pas uw gewoontes aan
U kunt zelf een handje meehelpen om overspanning op het net te voorkomen door zoveel mogelijk uw eigen zonnestroom te gebruiken op de momenten dat het opgewekt wordt. Zet bijvoorbeeld juist op zonnige dagen uw wasmachine, droger en vaatwasser aan. Of laadt uw elektrische auto overdag op, in plaats van ’s avonds na het werk. Zo voorkomt u dat uw omvormer op piekmomenten uitschakelt doordat uw installatie veel stroom moet terugleveren aan het net.