Thuisaccu: hoe staat het ervoor?
 background

Hoe staat het eigenlijk ervoor met de ontwikkeling van de thuisaccu?

juni 2023

En waarom is de thuisaccu nog niet populair in Nederland?

Een thuisaccu kan aan zonnepanelen gekoppeld worden en kan zo de opgewekte stroom opslaan voor later gebruik. Klink heel handig toch? Maar waarom heeft nog niet elke zonnepanelen bezitter in Nederland een thuisbatterij in huis? En waarom zien we in de landen om ons heen veel meer thuisbatterijen verschijnen?

Salderingsregeling en aanschafkosten

In Nederland is de vraag naar thuisbatterijen op dit moment nog vrij laag. Dit komt o.a. door de flinke aanschafkosten van thuisbatterijen (vanaf € 3.000 tot meer dan 7.000 euro). Bij dit vrij hoge bedrag wachten veel mensen graag nog even af met investeren!

Maar ook onze salderingsregeling zorgt ervoor dat veel mensen nog niet bezig zijn met thuisbatterijen. Door middel van saldering kunnen mensen tot 2030 hun opgewekte stroom voordelig kwijt op het net. Daarom is het voor mensen niet financieel aantrekkelijk om te investeren in een thuisbatterij. België heeft bijvoorbeeld geen salderingsregeling, maar geeft wél subsidies op de aanschaf van thuisbatterijen. De kosten voor thuisbatterijen liggen in België dan ook aanzienlijk lager dan in Nederland (tussen 3.758 en 5.946 euro).

Nadelen thuisaccu’s wegen nog niet op tegen de voordelen

De thuisaccu’s zelf hebben qua ontwikkeling ook nog een lange weg te gaan. Op dit moment zijn de meeste thuisaccu’s niet geschikt om in het voorjaar, zomer of herfst hele grote hoeveelheden stroom op te slaan om de donkere maanden mee door te komen. Met de capaciteit van de huidige thuisaccu’s kan hooguit één of enkele dagen stroomverbruik van een huishouden verzorgd worden. Ook gaan de huidige thuisaccu’s naar verwachting minder lang mee dan de gemiddelde zonnepanelen. Dit houdt in dat u op een later moment waarschijnlijk weer een nieuwe accu moet aanschaffen. De meeste bestaande thuisaccu’s van goede kwaliteit gaan volgens de fabrieksgarantie zo’n 10 jaar mee. In vergelijking met de gemiddelde levensduur van zonnepanelen van 25 jaar houdt dit dus in dat u rekening moet houden met het aanschaffen van minstens twee accu’s.

Maar wanneer wordt een thuisaccu dan wél interessant?

Zo gauw de kosten van de accu’s dalen en de salderingsregeling niet meer bestaat wordt het interessant om te gaan investeren in een thuisaccu. Huishoudens met zonnepanelen kunnen dan voor een groot deel van hun eigen energievoorziening overstappen op een thuisaccu. Hierbij is de combinatie met zonnepanelen wél heel belangrijk, omdat je op deze manier na een eenmalige investering in zonnepanelen en een thuisaccu over gratis elektriciteit beschikt. Dus ook als het donker of bewolkt is.

Wel al mogelijk: uw elektrische auto als thuisaccu gebruiken

Bent u van plan om een elektrische auto aan te schaffen? Dan kunt u ook overwegen om uw elektrische auto als thuisaccu te gebruiken! De capaciteit van de batterijen van elektrische auto’s zijn vaak een stuk groter dan van losse thuisaccu’s, dus u kunt er voor meerdere dagen stroom in opslaan. Hiervoor heeft u wél een auto én laadpaal nodig die de stroom twee kanten op kan sturen. Dit heet ook wel ‘bidirectioneel laden’. Niet alle elektrische auto’s en laadpalen zijn geschikt voor bidirectioneel laden, dus let bij het aanschaffen van een nieuwe elektrische auto of laadpaal hierop wanneer u uw auto als thuisaccu wenst te gebruiken.

Bij het gebruik van een elektrische auto als thuisaccu wordt de accu van de auto overdag opgeladen met duurzame zonnestroom en ’s avonds kan de auto dan juist stroom leveren aan apparatuur in uw woning. Ideaal toch? Bidirectioneel laden zal naar verwachting dan ook een steeds grotere rol gaan spelen in de energietransitie.

Bronnen: Consumentenbond en RTL Nieuws