background

Teruglevering stroom

december 2022

Verschil in teruglevering stroom tussen de app van de omvormer en de slimme meter

Regelmatig krijgen wij de vraag van klanten hoe het komt dat de teruglevering bij de energieleverancier lager is dan in de app van de omvormer. Je zou er vanuit gaan dat de teruglevering gelijk moet zijn. Dit klopt echter niet en is eenvoudig te verklaren. Wij leggen het graag uit.

De belangrijkste 2 apparaten bij de teruglevering van stroom zijn:

De omvormer

De omvormer heeft als taak de gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, om te zetten naar wisselstroom die de apparaten in huis nodig hebben. Via een internetverbinding geeft de omvormer de opbrengst door aan het monitoring portaal of de app. In deze app kunt u de totale stroomproductie zien die de zonnepanelen vanaf de eerste dag opgewerkt hebben.

De slimme meter

De slimme meter is de digitale energiemeter in de meterkast. Deze meter registreert het stroom- en gasverbruik. Tevens registreert hij ook hoeveel, door de zonnepanelen opgewekte stroom, wordt teruggeleverd aan het net. Dit geeft de meter automatisch door aan uw energieleverancier

teruglevering stroom

De verklaring

De opgewekte stroom van de zonnepanelen gaat eerst naar de apparaten in huis die ingeschakeld zijn. Deze stroom wordt dan ook niet geregistreerd door de slimme meter. Hij registreert alleen de opgewekte stroom die niet direct is gebruikt en dus teruggeleverd wordt. En dit is de opbrengst die u ziet in de app van de energieleverancier. Dit verklaart het verschil tussen de app van de omvormer en de slimme meter.

Mocht het nog niet duidelijk zijn of heeft u andere vragen over teruglevering? Neem dan contact met ons op.