background

Omvormers en optimizers

april 2022

Wat is nou precies het verschil?

En waarom geeft Hesi de voorkeur aan SMA-omvormers?

De omvormer is een onmisbaar onderdeel van uw zonnepanelen installatie. Zonnepanelen leveren namelijk een gelijkstroom die moet worden omgezet in 230V wisselstroom zodat uw elektrische apparaten er gebruik van kunnen maken. De omvormer vervult deze functie en is zo de schakel tussen uw zonnepaneel en het elektriciteitsnet. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een optimizer géén vervanging van de omvormer. Een optimizer regelt namelijk de afname van stroom per zonnepaneel. Wanneer een zonnepaneel niet de gewenste opbrengst creëert, dan wordt deze automatisch door de optimizer afgesloten zodat dit niet ten koste gaat van het gehele zonnesysteem. Optimizers zijn dus een toevoeging aan de zonnepanelen installatie die gebruikmaken van een centrale omvormer om de constante stroom in wisselstroom om te kunnen zetten. 

Omvormers: een belangrijke schakel in de zonne-keten
Een zonnepanelen systeem is een keten van aaneengeschakelde panelen en onderdelen. Een keten kan enkel zo sterk als zijn zwakste schakel. Zeker in het geval van een zonnepanelen installatie is de zwakste schakel in veel gevallen de omvormer.

Simpel opgesomd zijn er drie soorten omvormers:

Micro-omvormers: Dit type wordt ook wel paneelomvormer genoemd. Hierbij krijgt ieder zonnepaneel zijn eigen omvormer.

String-omvormers: String-omvormers zorgen voor de omvorming van een serie aan elkaar geschakelde zonnepanelen.

Centrale omvormers: Deze omvormers zijn de meest simpele variant omvormer en vaak goedkoper dan micro- en string-omvormers. Centrale omvormers zijn zeer geschikt voor daken zonder enkele schaduw.

Waarom wij onze klanten adviseren om een SMA-omvormer te nemen
Hesi werkt het liefste met de SMA-omvormer, die werkt met de gepatenteerde geïntegreerde omvormersoftware SMA Shadefix. Deze software zorgt ervoor dat de opbrengst van uw zonnepanelen in alle weersomstandigheden zo optimaal mogelijk is. Het valt namelijk niet altijd te voorkomen dat er één of meerdere zonnepanelen tijdelijk in de schaduw komen te liggen, waardoor de energieopbrengst kan verminderen.

De SMA-omvormer heeft als belangrijkste voordelen o.a.:

  • Meer vermogen en opbrengst in alle omstandigheden en gedurende de hele levensduur.
  • Meer zekerheid door compact design en verminderde kans op uitval of defecten.
  • Kan binnen gemonteerd worden, geen extra elektronica op het dak.
  • Meer kwaliteit en langere levensduur.
  • Meer duurzaamheid.
  • 10 jaar volledige garantie.

Waarin verschilt een SMA-omvormer van een optimizer?
De SMA-omvormer optimaliseert de energieopbrengst in systemen met een normale mate van schaduwvorming. In tegenstelling tot optimizers, die los per paneel geïnstalleerd moeten worden op het dak zijn er bij de SMA-omvormer geen extra installaties nodig. Met een SMA-omvormer kunnen de kosten en inspanningen voor de planning en montage van het onderdeel dus zo laag mogelijk worden gehouden. Bovendien bespaart u met een SMA-omvormer op de aanschafkosten van losse optimizers, omdat u met een SMA-omvormer net als bij de optimizers elk individueel paneel apart kunt laten regelen.