background

Wat zijn de échte kosten van het verduurzamen van een woning?

februari 2023

Hesi zocht het voor u uit!

Iedereen lijkt er de afgelopen jaren mee bezig te zijn: het verduurzamen van woningen d.m.v. betere isolatie, zonnepanelen, warmtepompen enzovoort. D.m.v. verschillende subsidiemogelijkheden zijn veel woningeigenaren aan de slag gegaan met de verduurzaming van hun woning. Dit is meestal een flinke investering, maar levert vaak lagere kosten op voor de energierekening, waardoor de investering zichzelf met de jaren terugbetaald. Hoe lang het duurt voor u een investering terugverdient, verschilt per aanpassing.

Veel huiseigenaren weten niet wat verduurzamen kost

Voor veel huiseigenaren vormen de kosten van het verduurzamen een grote drempel. Want wat zijn nu de daadwerkelijke kosten voor het verduurzamen van een woning? En welke verduurzamingsmaatregelen moet ik nemen om het meeste uit mijn investering te halen? Als u dit allemaal al weet, dan bent u één van de weinigen. Veel huiseigenaren hebben namelijk geen idee wat bijvoorbeeld zonnepanelen kosten. Ook kijken veel mensen op tegen de rompslomp van het zoeken en vergelijken van producten, leveranciers en installatiebedrijven en daarnaast ook het wegwijs raken in de verschillende subsidiemogelijkheden.

Verduurzamen: wat is er mogelijk?

Er zijn ontelbare mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. We zetten de meest gekozen verduurzamingsmaatregelen hier voor u op een rijtje:

 • Cv-ketel uitbreiden met een hybride warmtepomp
  Volgens Milieu Centraal kunt u in een matig geïsoleerde hoekwoning tot € 550,- per jaar besparen op uw energierekening wanneer u uw cv-ketel uitbreidt met een hybride warmtepomp met buitenunit. De gemiddelde kosten voor een hybride warmtepomp met nieuwe cv-ketel zijn € 8.000,-, waarbij u tot € 2.500,-  aan subsidie kunt ontvangen voor uw investering.
 • Beter isoleren
  Eén van de meest vanzelfsprekende manieren om uw woning te verduurzamen is het beter isoleren van uw woning. Er zijn verschillende manieren van isolatie mogelijk, zoals bijvoorbeeld dakisolatie, spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie of het isoleren van uw zolder of kruipruimte. De kosten zijn afhankelijk van welk onderdeel van uw woning u wilt isoleren en hoe groot deze onderdelen zijn. Bij het isoleren van uw dak moet u denken aan een bedrag rond de € 50, – tot € 60,- per vierkante meter en bij het isoleren van uw kruipruimte kost dit ongeveer € 20,- á € 25,- per vierkante meter. Bij het isoleren van de buitengevel bent u iets meer kwijt, namelijk zo’n € 110,- per vierkante meter. In 2023 kunt u bovendien subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel (genomen na 2022). U krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten terug.
 • Zonnepanelen installeren
  Door middel van zonnepanelen kunt u zelf uw eigen stroom op een duurzame manier opwekken en daarmee besparen op energiekosten. Hoeveel zonnepanelen u kunt leggen, hangt af van het type dak, de beschikbare ruimte op het dak en uw budget. Voor de gemiddelde kosten van een zonnepaneel moet u denken aan € 500,- per paneel. Hier komen dan uiteraard ook nog installatiekosten bij. Er zijn op dit moment geen subsidies meer beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen, maar vanaf 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen met een vermogen tot 10.000 wattpiek verlaagd naar 0% om het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijk te houden.
 • Zonneboiler
  Als u energie wilt besparen of zelf wilt produceren kunt u denken aan een zonneboiler. Door middel van zonnecollectoren op uw dak wordt het water in de zonneboiler verwarmd, wat daarna door uw cv-ketel in uw woning beschikbaar gemaakt wordt via de tappunten. Op zonnige dagen heeft u zo 100% gratis en duurzaam verwarmd water, op jaarbasis is dat 60%. De prijzen van zonneboilers lopen uiteen, maar beginnen vanaf € 2500,-. Hierbij komen dan nog de kosten voor installatie. Voor de aanschaf van zonneboilers kunt u bovendien ISDE-subsidie aanvragen, waarmee u nog een paar honderd euro korting kunt krijgen op uw investering.
 • Glasisolatie
  Heeft uw woning nog enkel glas? Glasisolatie verbetert direct uw wooncomfort en levert daarnaast op de langere termijn ook een besparing op. Daarnaast kunnen de investeringskosten omlaag gebracht worden door gebruik te maken van speciale subsidies en leningen. Gemiddeld liggen de kosten voor het vervangen van enkel glas door HR+ glas tussen de € 3.000,- en € 5.000,-.

Bronnen:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/hybride-warmtepomp/#wat-bespaar-je-met-een-hybride-warmtepomp

https://www.nefit-bosch.nl/informatie/blog/verduurzamen-woning-kosten

https://www.oneworld.nl/partner-berichten/je-woning-verduurzamen-wat-kost-dat-eigenlijk/

Meer weten of persoonlijk advies?

Heeft u ook plannen om uw woning te verduurzamen? Bij Hesi kunt u graag terecht met uw vragen over hybride en elektrische warmtepompen, duurzame cv-ketels, zonnepanelen en zonneboilers. Onze adviseurs helpen u graag verder!