Heeft u kleurverschil in uw zonnepanelen? - Hesi Limburg
 background

Heeft u kleurverschil in uw zonnepanelen?

juli 2023

Hoe ontstaat het kleurverschil

en waarom dit geen effect heeft op het rendement

Is het u ooit opgevallen dat zonnepanelen soms verschillen in kleur, ook al zijn ze allemaal tegelijkertijd geïnstalleerd en van hetzelfde type? Soms krijgen wij van onze klanten vragen over kleurverschillen in hun zonnepanelen en of dit kwaad kan.

Wij kunnen u gelukkig geruststellen: kleurverschillen bij zonnepanelen zijn een normaal fenomeen die voornamelijk te maken hebben met de materialen waarmee en de manier waarop zonnepanelen geproduceerd worden en hebben verder geen negatieve gevolgen voor de werking van de panelen, of nog belangrijker, op het rendement! In dit artikel leggen we meer uit over hoe zonnepanelen geproduceerd worden en waarom hierbij kleurverschillen kunnen ontstaan.

Hoe worden zonnepanelen precies gemaakt?

Veel mensen weten dit niet, maar zonnepanelen worden grotendeels gemaakt van natuurlijke materialen. Eén van de belangrijkste grondstoffen is zand. Dit zand wordt op extreem hoge temperaturen verwarmd waardoor de stof silicium ontstaat. Het silicium wordt vervolgens in flinterdunne plakken gesneden, waarna er een coating op wordt aangebracht. Deze plakken silicium zijn als het ware de zonnecellen. De extra coating zorgt ervoor dat het silicium minder reflecteert waardoor het meer zonlicht kan omzetten in energie.

Deze zonnecellen vormen de basis van de zonnepanelen, waarop vervolgens geleiders worden toegevoegd, die ervoor zorgen dat de zonnecel elektriciteit kan geleiden. Daarna worden de zonnecellen aan elkaar gesoldeerd om een paneel te vormen, waarna er nog een dunne laag glas op wordt aangebracht. Op dit glas zit nog een laag anti-reflecterende coating die tevens ook vuil- en waterafstotend werkt. Omdat deze zonnecellen grotendeels uit natuurlijk materiaal bestaan, kunnen er bij de productie zelf al lichte kleurverschillen ontstaan. Geen enkele zandkorrel is namelijk gelijk.

Kleurverschil door weersomstandigheden, veroudering & vervuiling

Naast de verschillen in de natuurlijke grondstoffen, zijn de weersomstandigheden natuurlijk ook nooit precies gelijk. Zonnecellen kunnen dus bij de eerste blootstelling aan weersomstandigheden in de eerste paar maanden na installatie wat veranderen van kleur, zoals elk natuurlijk materiaal wel eens wat verkleurd in de zon. Zo kunnen er kleurverschillen ontstaan op één paneel, of tussen verschillende panelen. Soms trekken deze kleurverschillen vanzelf weg, maar soms zijn deze verschillen ook blijvend. U vindt dit misschien ietsje minder mooi, maar het kleurverschil zal geen negatieve invloed hebben op uw rendement! De verkleurde zonnecellen zullen net zoveel energie opleveren als de niet-verkleurde cellen.

Naar gelang de zonnepanelen al wat ouder zijn kunnen er ook kleurverschillen ontstaan door blootstelling aan de zon, weersomstandigheden en vervuiling. Bijvoorbeeld vervuiling door stof, vogeluitwerpselen of andere verontreinigingen kunnen de kleur van de zonnepanelen beïnvloeden, wat kan leiden tot kleurverschillen tussen verschillende delen van het paneel.

Kort samengevat zijn kleurverschillen in uw zonnepanelen dus een volledig natuurlijk verschijnsel en vormen ze geen probleem voor de werking of het rendement van uw zonnepanelen.

Mocht u toch het idee hebben dat er rendementsverlies is ontstaan door kleurverschillen in uw panelen, neem dan contact met ons op. Maak graag wat foto’s van de kleurverschillen en geef ons inzicht in uw opbrengsten, dan kunnen wij nagaan of er daadwerkelijk iets mis is met uw panelen of dat het gaat om een puur esthetisch probleem!