background

Goede ventilatie in de winter

december 2022

Het belang en de voordelen van een goede ventilatie

Juist in de winter!

Na een extreem warme herfst is het dan zover: de koude winterdagen zijn gekomen…
Met koud weer hebben we vaak de neiging om alle ramen en ventilatieroosters te sluiten om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden. Zeker op dit moment waar de energieprijzen de pan uit rijzen. Maar wist u dat het juist in de winter zeer belangrijk is om uw woning elke dag goed te ventileren? Een goede ventilatie zorgt er namelijk voor dat vocht en stofdeeltjes in de oude lucht uw woning kunnen verlaten en dat uw binnenklimaat gezond blijft.

Waarom juist in de winter ventilatie van groot belang is

In elke woning is vocht aanwezig. Vooral bij het koken en wassen komt vaak veel vocht vrij. In de koudere maanden leven we ook veel meer binnenshuis en produceren we dus ook meer vocht dan in de zomermaanden. Regelmatig ventileren zorgt ervoor dat de oude lucht met al dit vocht aan de buitenlucht kan ontsnappen en vervangen wordt door verse frisse lucht. Als u uw woning hermetisch afsluit in de wintermaanden, kan al dit vocht geen kant op waardoor het zich ophoopt in uw binnenklimaat. Door een teveel aan vocht in huis kunnen er allerlei gezondheidsproblemen ontstaan, zoals hoofdpijn, luchtwegklachten of slaapproblemen. Ook kan te veel vocht ongewenste bezoekers aantrekken, zoals zilvervisjes en huisstofmijt.

Hoe ventileer ik mijn woning goed in de winter zonder dat ik te veel warmte verlies?

Om uw binnenklimaat in de winter zo gezond mogelijk te houden, is het van groot belang dat uw woning ook in de winter continu voldoende frisse lucht aangevoerd krijgt. De eenvoudigste manier van ventileren is door een raam te openen. Lucht kamers dan ook regelmatig door per dag 10 tot 30 minuten een raam open te zetten en uw ventilatieroosters altijd schoon en open te houden.

Bent u bang dat u door luchten en ventileren te veel (kostbare) warmte verliest? Geen zorgen, de voordelen zijn namelijk groter dan de nadelen. Bij ventileren gaat er altijd wel wat warmte verloren, maar door koudere, frisse lucht naar binnen te laten, kan vocht en stof in de lucht binnen naar buiten afgevoerd worden. Het kost namelijk veel meer energie om vochtige lucht te verwarmen dan frisse, drogere lucht van buiten. De frisse, drogere lucht zorgt er dus voor dat uw woning sneller verwarmt met minder energie!

Té droge lucht binnen is echter ook niet gezond. Voor een optimaal binnenklimaat houdt u de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60%. Bij activiteiten waar veel vocht bij vrij komt, zoals bij het koken, douchen of kleding wassen, of in het geval van veel bezoek over de vloer, is het belangrijk om altijd extra te ventileren.

goede ventilatie venster openen

Investeer in uw gezondheid met de juiste ventilatie

Goed ventileren is essentieel voor uw gezondheid en is daarom geen energieverspilling.
Is uw woning gebouwd na 1980? Dan is de kans groot dat uw woning beschikt over mechanische ventilatie. Dit type ventilatie zorgt ervoor dat uw woning continu voorzien wordt van frisse lucht en dat vocht naar buiten afgevoerd wordt. Wanneer uw woning al over mechanische ventilatie beschikt, is het een goed idee om even te kijken hoe oud uw huidige ventilatiesysteem is. Is uw mechanische ventilatie al wat verouderd? Dan is het misschien een goed idee om te investeren in een nieuw mechanisch ventilatiesysteem. Nieuwe mechanische ventilatiesystemen verbruiken namelijk veel minder stroom dan de oude systemen, waarmee u dus wel degelijk kosten kunt besparen op energie.

Een gezond binnenklimaat met een goed onderhouden ventilatiesysteem

Aangezien mechanische ventilatie continu lucht ververst en oude lucht afvoert, is het essentieel om uw mechanisch ventilatiesysteem regelmatig te laten onderhouden en de bijbehorende luchtkanalen te laten reinigen, bijvoorbeeld door een ventilatiespecialist. Zo worden oude stof- en vuildeeltjes uit het gehele luchtkanalenstelsel verwijderd en bent u verzekerd van een zo gezond mogelijk binnenklimaat. Hesi adviseert om uw ventilatiesysteem minstens elke zes jaar te laten onderhouden en reinigen.