Zelf uw energieverbruik verminderen? - Hesi Limburg
 background

Zelf uw energieverbruik verminderen?

november 2022

Lees hier onze handigste besparingstips!

We zijn er allemaal mee bezig op dit moment: de gekte rondom de hoge energiekosten… Energieverbruik verminderen is dus belangrijker dan ooit.

We hebben helaas geen tot weinig invloed op de hoge kosten voor elektriciteit en gas. Maar wél op ons eigen gedrag! Wij geven u daarom graag een paar praktische tips om zoveel mogelijk energie te besparen in huis deze winter:

 1. Alle ruimtes verwarmen: is dit écht nodig?
  De meeste mensen voelen zich prettig bij een temperatuur tussen 18 en 21 graden. Natuurlijk is dit voor iedereen verschillend, maar is het nodig om uw gehele huis op deze temperatuur te verwarmen? Wij raden aan om alleen de ruimtes te verwarmen waar u zich op dat moment bevindt. Want als u minder kamers verwarmt, is uw energieverbruik ook lager. Een warme slaapkamer is bijvoorbeeld niet echt nodig, omdat u toch onder de dekens ligt. Té warme lucht in uw slaapkamer is bovendien ongezond en kan een negatieve invloed hebben op uw nachtrust.
 2. Zijn alle tussendeuren gesloten?
  Heeft u een woning waarbij de ruimtes af te sluiten zijn door middel van tussendeuren? Houdt dan de warmte zoveel mogelijk vast in de ruimtes waarin u zich bevindt door tussendeuren gesloten te houden.
 3. Heeft u de waterdruk van uw cv-ketel al eens gecheckt?
  Een te lage waterdruk in uw cv-ketel kan ervoor zorgen dat uw verwarming veel meer gas moet verbruiken. Het is daarom een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw cv-ketel om met regelmaat de waterdruk van uw cv-ketel te controleren. De waterdruk moet altijd tussen 1,5 en 2,0 bar zijn. Het bijvullen van uw cv-ketel is gelukkig heel gemakkelijk, zoals u kunt zien in deze video.
 4. Hoe hoog staat uw thermostaat?
  Zou u het écht merken als het 1 graad minder warm is binnen? Probeer uw thermostaat eens één graad lager te zetten om te zien of u het verschil merkt. Een klein verschil in de binnentemperatuur kan al een groot verschil maken voor uw energieverbruik!
 5. Maakt u al slim gebruik van uw slimme thermostaat?
  Heeft u al een slimme thermostaat in huis? En maakt u al optimaal gebruik van de slimheid van uw slimme thermostaat om uw energieverbruik te verminderen? Een slimme thermostaat zorgt ervoor dat u warmte krijgt op het moment dat u die nodig heeft. Zo zorgt de slimme thermostaat voor de meest efficiënte en duurzame manier van verwarmen. Check daarom goed de handleiding van uw slimme thermostaat om te zien of u deze al zo slim mogelijk heeft ingesteld op uw eigen warmtebehoeften. Sommige slimme thermostaten zijn al zó slim dat ze uw warmtevoorkeuren in uw woning leren kennen en zich automatisch aanpassen aan uw levensritme!
 6. Zijn uw cv-leidingen al geïsoleerd?
  De cv-leidingen zijn vaak een vergeten onderdeel van het verwarmingssysteem wanneer het gaat om energie besparen. Maar deze cv-leidingen lopen vaak ook door koude of niet-verwarmde ruimtes, waardoor er veel warmte verloren kan gaan. Door uw cv-leidingen goed te isoleren, kunt u het warmteverlies via deze buizen zoveel mogelijk beperken én dus energie besparen.
energieverbruik verminderen
Bosch Easycontrol Thermostaat

 

Waarom kan ik niet gewoon de verwarming helemaal uitzetten?
Bent u een bikkel en denkt u gemakkelijk energie te besparen door gewoon de verwarming helemaal uit te zetten en een extra dikke trui aan te trekken? Met deze hoge energiekosten héél begrijpelijk, maar helaas niet zo verstandig. Bij een constant lage temperatuur in huis, kunnen er namelijk weer andere problemen optreden. Zo kan er bij aanhoudende kou en een hoge luchtvochtigheid al snel schimmelvorming ontstaan. Wanneer u een combi-ketel heeft en deze uitschakelt om energie te besparen, heeft u natuurlijk ook geen warm water meer. Laat het dus vooral niet té koud worden in huis en blijf goed ventileren, óók bij koud winterweer!

Voelt u zich niet technisch onderlegd genoeg om zelf uw cv-ketel in te stellen of om de waterdruk te controleren? Neem dan telefonisch contact met ons op. Onze specialisten helpen u graag verder.