background

Elektrische cv-ketel of gasgestookte cv-ketel

augustus 2022

Wat zijn de verschillen

en welke is beter?

Met de stijgende energieprijzen zijn veel mensen vandaag de dag op zoek naar duurzamere alternatieven voor het verwarmen van hun woning en water. Wij krijgen bij Hesi bijvoorbeeld heel veel vragen over een elektrische cv-ketel. Omdat deze cv-ketels op elektriciteit werken, denken veel mensen dat zij met dit type ketel goedkoper uit zijn, omdat zij hiermee niet meer afhankelijk zijn van aardgas. Wat hierbij vaak even vergeten wordt, is dat de kosten van elektriciteit ook enorm zijn toegenomen, waardoor de consument met een elektrische cv-ketel uiteindelijk helemaal niet goedkoper uit is. Wij leggen in dit blog artikel uit hoe een elektrische cv-ketel precies werkt en wat de verschillen zijn ten opzichte van gasgestookte cv-ketels, zodat u de juiste keuze kunt maken.

De verschillen tussen gasgestookte en elektrische cv-ketels

De meeste huishoudens in Nederland zijn nog aangesloten op aardgas en maken dus gebruik van gasgestookte cv-ketels voor het opwarmen van de centrale verwarming en het kraanwater. Bij gasgestookte cv-ketels gebeurt het opwarmen door middel van een brander die aardgas verbrandt. Om de warmte die vrijkomt bij het verbranden van het aardgas zo efficiënt mogelijk af te geven, is een warmtewisselaar nodig.

Elektrische cv-ketels verwarmen het water door een elektrisch verwarmingselement i.p.v. het verbranden van aardgas. Daarnaast heeft een elektrische cv-ketel geen rookgas afvoer nodig en is er dus geen gevaar voor CO-vergiftiging. Zo zijn deze toestellen redelijk flexibel te monteren. Dit klinkt als dé oplossing voor de energietransitie, toch?

 

haal_meer_uit_uw_zonnestroom
cv ketel hesi

 

Kan ik mijn energierekening verlagen door te kiezen voor een elektrische cv-ketel?

De elektrische cv-ketel lijkt dus een aantrekkelijk alternatief te zijn voor de gasgestookte cv-ketels, maar voor de meeste woningen is dit zeker nog niet het geval, vandaar dat wij u ook eerlijk willen informeren over de voor- en nadelen van elektrische cv-ketels.

Uw woning moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen om geschikt te zijn voor een elektrische cv-ketel en om hier ook het nodige voordeel uit te kunnen halen: Heeft u een goed geïsoleerde woning (denk aan spouw-, vloer- en dakisolatie)? Is uw verbruik maximaal 3 tot 4 kW verwarmingsvermogen? Heeft u zonnepanelen of een dak dat geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen? Dan kan een elektrische cv-ketel een geschikte keuze zijn. Als we alleen de aanschafkosten van een elektrische cv-ketel vergelijken met een gasgestookte cv-ketel, dan zijn deze min of meer vergelijkbaar in prijs.

Bij het installeren van een elektrische cv-ketel moet u echter rekenen op een flink bedrag aan extra kosten. Een groot nadeel van elektrische cv-ketels is namelijk dat zij geen kraanwater kunnen verwarmen. Hiervoor is aanvullend nog een geïsoleerd buffervat of zonneboiler nodig. Ook moeten er aanpassingen gemaakt worden aan uw elektrische installatie en zijn er kosten verbonden aan het installeren en inregelen van de elektrische cv-ketel. U bent dus bovenop de aanschaf van de ketel ook zo’n € 1.500 tot € 2.000 euro extra kwijt aan de installatie.

Het grootste nadeel van elektrische cv-ketels is dat de kosten van elektriciteit op dit moment ruim 2 keer zo duur zijn als gas. Dat maakt het stroomverbruik de grootste kostenpost van een elektrische cv-ketel. 1 m3 gas levert namelijk dezelfde energie op als 9,8 kWh stroom, wat dus uiteindelijk resulteert in een hogere energierekening. Ter vergelijking hierbij een rekenvoorbeeld:

  • € 1,74 per m3 gas
  • € 0,40 per kWh stroom
  • 1 m3 gas staat gelijk aan 9,8 kWh stroom
  • 1 m3 gas kost € 1,74 en 9,8 kWh stroom kost € 3,92

(Bron energietarieven: CBS, tarieven januari 2022, op basis van een nieuw afgesloten contract)

Dat is dus ruim twee keer zo duur als verwarmen met gas! Een elektrische cv-ketel kan dus pas echt rendabel zijn in combinatie met zonnepanelen. En bij de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling komt daarbij weer een nadeel om de hoek kijken. U heeft de elektrische cv-ketel het meeste in de winter nodig waarop de zonnepanelen minder stroom opwekken. U gaat dan gebruik maken van de dure stroom uit het net en niet meer van uw eigen stroom.

Voldoet uw woning niet aan bovenstaande voorwaarden, dan bent u altijd nog beter uit met een gasgestookte cv-ketel. Wanneer we dus de elektrische cv-ketel vergelijken met een cv-ketel op aardgas, dan is verwarmen met elektriciteit op dit moment zeker niet goedkoper.

Wanneer u op zoek bent naar een duurzamer alternatief voor de gasgestookte cv-ketel, dan is in de meeste gevallen een warmtepomp de beste keuze. Bijvoorbeeld hybride warmtepompen die samenwerken met de gasgestookte cv-ketel, zodat u toch uw gasverbruik drastisch kunt reduceren en ook uw verbruik van elektriciteit zo laag mogelijk kunt houden. De investering in een warmtepompinstallatie is ook niet niks en uw woning moet ook voor warmtepompen optimaal geïsoleerd zijn, maar uiteindelijk zal deze investering zichzelf terugbetalen door middel van een lagere maandelijkse energierekening.

Bent u op zoek naar een zuinige gasgestookte cv-ketel? Neem dan contact met ons op voor een eerlijk en vrijblijvend advies.