background

De nieuwe gasketelwet

september 2023

Wat betekent dit voor u?

Misschien heeft u het al voorbij zien komen in het nieuws: Vanaf 1 april 2023 is namelijk een nieuwe Gasketelwet ingegaan. Deze nieuwe wet is speciaal in werking gesteld om de veiligheid van gasverbrandingsinstallaties, zoals geisers, cv-ketels en gashaarden, te verbeteren en om zo ongevallen met betrekking tot koolmonoxide te verminderen. Dit houdt in dat alle bedrijven die aan dit soort gasverbrandingsinstallaties werken, gecertificeerd moeten zijn en jaarlijks getoetst zullen worden door middel van een audit om te zien of men nog steeds voldoet aan de eisen van de BRL 6000/25 certificering. Naast de verplichte certificering voor installateurs, worden er ook nog strengere eisen gesteld aan gasinstallaties.

Extra veiligheid is altijd goed, zult u denken, maar wat zijn de gevolgen van deze nieuwe Gasketelwet nou voor uzelf? In dit blog leggen wij uit waarom de nieuwe Gasketelwet is gecreëerd en waar u zelf rekening mee moet houden met betrekking op het onderhoud van uw cv-ketel.

Waarom is er een nieuwe Gasketelwet opgesteld?

De nieuwe Gasketelwet is ingevoerd om koolmonoxidevergiftiging tegen te gaan. Uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit 2015 bleek namelijk de oorzaak van de helft van alle vergiftigingen bij de cv-ketel te liggen. Met als gevolg dat er jaarlijks tussen de 10 en 20 mensen sterven aan koolmonoxidevergiftiging. Veel van deze gevallen ontstonden door achterstallig onderhoud, verkeerd handelen of nalatigheid van onkundige installateurs. Om dit soort gevallen zoveel mogelijk te voorkomen, is het vanaf 1 april 2023 voor installateurs verplicht om een CO-certificering te hebben om aan gasverbrandingsinstallaties te mogen werken. Dit moet de cv-ketel een stuk veiliger maken, voor u én voor de installateurs.

Gevolgen voor het onderhoud van uw cv-ketel

Installatiebedrijven hebben flink moeten investeren om ervoor te zorgen dat al hun monteurs aan alle nieuwe eisen voldoen, denk hierbij aan opleidingskosten, nieuwe meetinstrumenten en de CO-certificering zelf. Dit kan als gevolg hebben dat ook de kosten van uw onderhoudsabonnement voor uw cv-ketel verhoogd zullen worden. Daarnaast zal het nu vaker voorkomen dat installatiebedrijven niet graag werken aan gasverbrandingsinstallaties die niet door henzelf geplaatst zijn, omdat zij zo minder garanties kunnen geven of alles vanaf het begin juist geïnstalleerd is.

Let ook op de voorwaarden van de garantie op uw cv-ketel en uw woonverzekering

Vanaf dit jaar moet u dus uw onderhoud laten uitvoeren door een gecertificeerd installatiebedrijf. Doet u dit niet, dan kunt u zelf ook een boete krijgen. Als opdrachtgever heeft u namelijk wel de verantwoordelijkheid dat u een bevoegd installatiebedrijf regelt. Cv-ketels hebben vaak een lange garantietijd. Deze hebben echter wel altijd als voorwaarde dat u de ketel goed onderhoudt. Laat u uw onderhoud plegen door een niet-gecertificeerde monteur, dan zal uw garantie komen te vervallen.

Tot slot is er dan ook nog uw woonverzekering. De meeste woonverzekeringen hebben standaard in de polisvoorwaarden staan dat u uw woning en alles wat daarbij hoort goed moet onderhouden. Zo ook uw cv-ketel! In het geval dat er een brand ontstaat door een slecht onderhouden cv-ketel, dan kunt u geen aanspraak maken op vergoedingen vanuit uw woonverzekering. Nalatigheid is voor woonverzekeringen namelijk een geldige reden om bij schade een vergoeding deels of zelfs helemaal niet uit te keren.

Vertrouw uw onderhoud toe aan de gecertificeerde vakmensen van Hesi

Hesi staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Uiteraard voldoen al onze vakmensen daarom ook aan alle veiligheidseisen en bezitten alle benodigde certificeringen, waaronder het CO-certificaat. Hesi houdt de vakkennis van haar mensen up-to-date door elk jaar speciale trainingen te verzorgen en op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en trends. Met een onderhoudscontract van Hesi zorgt u ervoor dat uw cv-ketel altijd zo veilig en duurzaam mogelijk blijft!