background

Méér uit de zon halen? Bespaar op energiekosten met het zonneboiler systeem van Hesi.

Met de stijging in de kosten voor gas en met oog op de energietransitie en aandacht voor het reduceren van onze CO2-uitstoot, wordt het alleen maar interessanter om te kijken hoe u uw energieverbruik drastisch kunt verminderen.

Wilt u uw energierekening verlagen en uw CO2-uitstoot terugdringen, dan kunt u naast het aanschaffen van zonnepanelen ook eens kijken naar het Hesi zonneboiler systeem.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler, ook wel zonnecollector genoemd, is een installatie die gebruik maakt van direct en diffuus zonlicht om water te verwarmen. In tegenstelling tot zonnepanelen genereert een zonneboiler geen elektriciteit, maar verwarmt direct het tapwater in uw woning. Dit is goed voor het milieu én uw portemonnee want:

  • U beschikt over goedkoop warm water in huis voor sanitair gebruik. In tegenstelling tot stoken met aardgas of stookolie is zonlicht nou eenmaal gratis!
  • Het is een manier om uw warmwatervoorziening zoveel mogelijk te halen uit schone energie, waarmee u uw CO2-uitstoot kunt reduceren.

Hoe werkt een zonneboiler precies?

Een zonneboiler systeem bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een zonnecollector die op uw dak wordt geplaatst
  • Een pomp en leidingen naar uw voorraadvat
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) voor warm water
  • Een naverwarmer, meestal een Hr-ketel

De naam zonnecollector zegt het al: in deze collector op het dak wordt de energie van de zon opgevangen. De zonnecollector doet dit door middel van een vloeistof die de warmte opvangt en vervolgens deze warmte afvoert en afgeeft aan het tapwater in het voorraadvat. Daar stroomt het via het voorraadvat door naar de naverwarmer, die op koudere zonloze dagen de temperatuur op het gewenste peil brengt.

Kiezen voor zonneboiler in plaats van zonnepanelen? Of kiezen voor allebei?

Het grootste verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers is dat zonnepanelen elektriciteit opwekken met behulp van de zon, waarnaast een zonneboiler energie omzet in warmte in plaats van elektriciteit. Aangezien in woningen de meeste energie verbruikt wordt voor het verwarmen van ruimten en het verwarmen van tapwater, kunt u met een zonneboiler systeem uw gasverbruik verminderen en tegelijkertijd uw CO2-uitstoot verlagen. Zonneboilers nemen, in tegenstelling tot zonnepanelen, een stuk minder ruimte in beslag en zijn dus ook geschikt voor kleinere daken.

Qua rendement in verhouding tot dakoppervlak heeft de zonneboiler zelfs een stapje voor op zonnepanelen. U kunt met een zonneboiler namelijk tot wel vier keer meer energie opwekken met hetzelfde oppervlak aan zonnecollectoren. Afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden, kunt u vaak met één of twee zonnecollectoren deels uw warmwatervoorziening verzorgen.

Dubbel voordeel met het combineren van zonneboiler en zonnepanelen

Zonneboilers en zonnepanelen kunnen allebei uw woning voorzien van duurzame energie en kunnen zeker ook gelijktijdig gebruikt worden. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat uw dak groot genoeg moet zijn om beide systemen te kunnen plaatsen in de meest gunstige ligging voor het opvangen van zonne-energie. Uw zonnepanelen zorgen dan voor duurzame elektriciteit en uw zonneboiler voor CO2-uitstootvrij warm water in keuken en badkamer. Met een combinatie van zonneboilers en zonnepanelen haalt u écht het meeste uit de zon!

In welke gevallen is een zonneboiler de beste keuze?

  1. U haalt al maximale energie uit uw zonnepanelen
    Dekt de energieopbrengst van uw zonnepanelen al volledig uw stroomverbruik af? Dan kunt u de overgebleven ruimte op uw dak beter besteden aan een zonneboiler.
  2. Weinig dakruimte
    Heeft u maar een klein dak of weinig ruimte op uw dak? Dan is een zonneboiler zelfs een gunstigere keuze dan zonnepanelen. Per vierkante meter bespaart u met een zonneboiler tot wel 25% meer op CO2-uitstoot dan met zonnepanelen.
  3. Dak deels in de schaduw
    Zonneboilers hebben in tegenstelling tot zonnepanelen niet altijd direct zonlicht nodig om zonne-energie om te zetten naar warmte. Valt er gedurende een deel van de dag een schaduw op uw dak, dan kunt u beter kiezen voor een zonneboiler.

Is mijn cv-ketel geschikt om te combineren met een zonneboiler?

Controleer of uw cv-ketel het Gaskeur-NZ (Naverwarmig Zonneboiler) heeft. Zo ja, dan is uw cv-ketel geschikt om een zonneboiler op aan te sluiten. Heeft uw cv-ketel geen NZ-label, maar wel een los voorraadvat (indirect gestookte boiler), dan is het ook mogelijk om deze te combineren met een zonneboiler. De cv-ketels van Hesi zijn allemaal zonneboiler ready!

Nóg meer besparen met speciale subsidie?

Overweegt u om een zonneboiler aan te schaffen, of heeft u er zojuist al een laten installeren? Dan komt u in aanmerking voor de zonneboiler subsidie. Dit kan tot wel €2000 euro subsidie opleveren!

Wilt u weten of u aan de voorwaarden voor deze zonneboiler subsidie voldoet? Bekijk hier de voorwaarden.

Wij helpen u uiteraard graag verder op weg met uw subsidieaanvraag. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.