background

Welke cv-ketel past het beste bij mij?

februari 2023

Heeft u een nieuwe cv-ketel nodig en krijgt u keuzestress bij het kiezen van een nieuwe cv-ketel? Met alle aanbieders en verschillende soorten cv-ketels op de markt kunnen wij ons goed voorstellen dat u door de bomen het bos niet meer ziet.

Geen zorgen, met onze handige tips helpen wij u graag op weg naar de juiste cv-ketel die perfect aansluit bij uw woonsituatie en comfortwensen. Want welke cv-ketel het beste bij u past, hangt af van een aantal factoren:

Stap 1: Welk type woning heeft u, hoe groot is de woning en hoe goed is de woning geïsoleerd?

Heeft u een appartement of een huis? En is uw huis vrijstaand of heeft u een hoek- of tussenwoning. Een appartement of tussenwoning heeft bijvoorbeeld een lagere energiebehoefte dan een vrijstaande woning, omdat deze minder warmte verliezen. Maar ook de omvang van uw woning en de mate van isolatie zijn zeer bepalend voor de warmte die uw nieuwe cv-ketel moet produceren om uw woning comfortabel en zo duurzaam mogelijk te verwarmen.

Stap 2: Moet uw cv-ketel enkel uw woning verwarmen of ook het tapwater? En welk type afgiftesysteem heeft uw woning?

Om te bepalen welke cv-ketel het beste past bij uw warmtevraag is het belangrijk om te weten of de ketel alleen hoeft te verwarmen, of daarnaast ook nog het tapwater moet verwarmen. Om comfortabel te kunnen verwarmen én douchen tegelijkertijd, is het belangrijk dat uw ketel op elk moment genoeg warm water kan leveren. De benodigde hoeveelheid water is onder andere afhankelijk van welk type douchekop u gebruikt. Een waterbesparende douchekop heeft bijvoorbeeld een veel lager verbruik dan een regen- of stortdouche.

Verder is het type afgiftesysteem van uw woning ook zeer bepalend voor welk type cv-ketel het meest geschikt is. Heeft u enkel radiatoren, of bevat uw woning ook (water gedragen) vloerverwarming? Of heeft u een combinatie van beide? In het geval van vloerverwarming is er een minder hoge aanvoertemperatuur nodig om de ruimte te verwarmen en heeft uw cv-ketel daarom minder vermogen nodig voor de verwarming.

Stap 3: Hoe groot is uw huishouden en heeft u vaker op meerdere tappunten tegelijkertijd warm water nodig?

Een ander belangrijke factor voor het kiezen van de juiste cv-ketel is de grootte van uw huishouden. Bij een groot gezin is de hoeveelheid warm water die nodig is voor het douchen logischerwijze veel groter dan bij een tweepersoonshuishouden. En vaak is er bij grotere huishoudens ook op meerdere tappunten tegelijkertijd warm water nodig. In dit geval moet het vermogen van uw ketel groter zijn om genoeg warm water te kunnen leveren.

Stap 4: De gewenste CW-waarde bepalen voor het kiezen van een nieuwe ketel

CW staat voor Comfort Warmwater en is een keurmerk dat u helpt om de juiste keuze te kunnen maken voor een nieuwe cv-ketel. Het CW-keurmerk geeft namelijk de prestaties aan van een cv-ketel: hoeveel warm water er geleverd kan worden en hoe snel. Er bestaan verschillende klassen CW-keurmerken: CW 3 voor kleine huishoudens, CW 4 voor gemiddelde huishoudens, en CW 5 en 6 voor grote huishoudens.

Aan de hand van bovenstaande factoren kunnen wij u snel op weg helpen om te bepalen wat de benodigde CW-klasse van uw nieuwe ketel moet zijn en welk cv-ketel het beste geschikt is voor uw gezinssamenstelling en woningtype. Daarnaast heeft u bij Hesi ook nog de mogelijkheid om uw nieuwe ketel te huren in plaats van te kopen. Zo hebben wij voor iedereen een gepaste warmteoplossing op maat!

Bent u op zoek naar een nieuwe cv-ketel? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend deskundig advies!