De toekomst van de gasgestookte cv-ketel
De CV-ketel zoals iedereen hem sinds oudsher kent, werkt door het verbranden van gas waarmee warmte wordt gegenereerd. De uitvinding hielp menig huishoudens (lees: zo goed als heel het land) de woning te verwarmen zodat u er warm bij zat tijdens de koude dagen.
Ondertussen is wel bekend dat het gebruik van gas niet de meest duurzame optie is en in 2050 wil de Rijksoverheid de CO2-uitstoot zodanig hebben verminderd dat we nog nauwelijks koken en stoken op gas. De CV-ketel heeft daarentegen juist weer stappen gemaakt naar duurzamer gebruik van energie.
Dat alles samen maakt dat het bestaan van de gasgestookte CV-ketel toe is aan uitleg. Is er nog bestaansrecht in de toekomst? En zo ja, hoe ziet dat eruit? Hesi geeft u uitgebreid antwoord.
Hoe werkt een CV-ketel precies?
Een gasgestookte CV-ketel maakt, zoals de naam al zegt, gebruik van gas. Dat kan aardgas of propaan zijn. Dit gas wordt verbrand zodat er warmte ontstaat. Die warmte wordt overgedragen op water dat door middel van een pomp door de CV-leidingen circuleert. Op die manier komt de warmte via radiatoren en vloerverwarming terecht in uw woning.
Wat u moet weten over 2050 en het Klimaatakkoord:
Nederland is 1 van de 195 landen die akkoord zijn over het Klimaatverdrag in Parijs. Deze landen spraken met elkaar af om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot onder 2 graden Celsius. Belangrijkste oorzaak van de stijging van de wereldtemperatuur is het gebruik van broeikasgas, waaronder CO2.
Binnen de Nederlandse overheid zijn daarop doelen en regels gesteld om aan dit akkoord te voldoen. Een van die regels is dat in 2050 maar liefst 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn.
Hoe zit het met de verplichte warmtepomp?
Als onderdeel van het Klimaatakkoord riep de regering een nieuwe regel in het leven; vanaf 2026 werd het verplicht om bij het vervangen van een CV-ketel minimaal een hybride warmtepomp aan te schaffen. Door deze verplichting is door het nieuwe kabinet een streep gezet. Het hebben van een warmtepomp wordt dus niet verplicht.
Wanneer van het gas af?
Vanaf 2050 is het in principe niet meer mogelijk om te koken of verwarmen op gas. Er zijn echter wel regels en uitzonderingen verbonden aan het doel dat in het Klimaatverdrag is gesteld.
Tot die tijd is het gewoon nog mogelijk om gebruik te maken van gas en voor veel huishoudens zelfs de betere optie.
Het bestaan van de CV-ketel
Tussen de eerste CV-ketel die ooit op de markt kwam tot aan de CV-ketels die momenteel beschikbaar zijn, zitten aanzienlijke verschillen. De ontwikkeling die de CV-ketel heeft doorgemaakt, maakt dat het in veel gevallen nog steeds een interessante optie kan zijn.
Om beter inzicht te geven in de elementen die voor u het verschil kunnen maken, heeft Hesi een vergelijking samengesteld:
De oude cv-ketel
- Minder zuinig verbruik
- Geen aansluiting met warmtepomp
- Afhankelijk van gas
Cv-ketels anno 2024
- Gemiddelde levensduur 15 jaar
- Tot 25% zuiniger
- HR ketels van Hesi zijn warmtepomp-ready
- Met een CV + hybride warmtepomp gebruik je altijd de goedkoopste energiebron
- Binnen korte tijd verwarmd
- Onafhankelijker van schommelingen in prijs
- Onafhankelijker van een leveringstekort
Alternatieven & uitleg
Als alternatief voor een gasgestookte CV-ketel wordt vaak een hybride- of volledig elektrische warmtepomp genoemd. Deze investering en verandering aan uw woning is niet voor iedere woning de beste of meest duurzame optie, terwijl dit vaak wel zo wordt verkocht. Wilt u investeren in een hybride- of volledig elektrische warmtepomp, dan is het verstandig om over de volgende zaken na te denken:
- Hoe goed is uw woning geïsoleerd? Wanneer dit niet het geval is, valt daar eerst winst te behalen. Ongeacht hoe de warmte in uw huis wordt opgewekt, is het zeer verstandig te kijken naar hoe goed de warmte wordt vastgehouden.
- Wat is de hoogte van uw gasverbruik? Indien het gebruik van gas al aan de lage kant is voor uw huishouden, mag u uzelf al redelijk duurzaam noemen. Het loont zich dan niet altijd om over te stappen omdat er in feite niet tot nauwelijks bespaard zal worden. De investering naar een nieuw systeem is dan vrij hoog.
- Is er plaats voor een buitenunit? Voor de installatie van zulke systemen is er ruimte nodig voor een buitenunit. Dit is niet voor alle woningen het geval.
- Past een full-electric of hybride warmtepomp in uw woning? Een full-electric warmtepomp gebruikt meer elektriciteit. Zonnepanelen kunnen dan handig zijn. Ook is vloerverwarming aanbevolen voor een installatie. Een hybride warmtepomp moet samen kunnen werken met een cv-ketel. De keuze voor een full-electric of hybride vergt dus mogelijk de nodige aanpassingen aan uw woning.
Conclusie: de toekomst van de CV-ketel
Tot 2050 kan en mag er nog gas worden gebruikt. Dat betekent dat een CV-ketel tot de opties blijft behoren. Daarnaast zijn nog lang niet alle woningen klaar voor de nieuwste, meest duurzame opties en hebben zulke investeringen nog niet het gewenste effect.
De CV-ketels van Hesi zijn zodanig ontwikkeld dat het verbruik zuinig is, aansluiting met een warmtepomp mogelijk is en er altijd gebruik kan worden gemaakt van de goedkoopste energiebron. De CV-ketels van nu passen juist wel in het plan om een woning te verduurzamen.
Door voor een CV-ketel met hybride warmtepomp te kiezen verbruikt u of gas of elektriciteit of beide. Een significant voordeel hiervan is dat u hierdoor onafhankelijker wordt van prijsschommelingen of een leveringstekort.